Tyrkiet ændrer ikke terrorlov for visumaftale med EU

Tyrkiet kommer ikke til at lave de ændringer i landets antiterrorlove, som EU har krævet i forbindelse med flygtningeaftalen. Det antyder landets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Fredag siger han i en tv-transmitteret tale, at det ikke kommer til at ske på et tidspunkt, hvor Tyrkiet føler sig truet af både Islamisk Stat og militante kurdiske grupper.

- Vi går vores vej, og I går jeres, siger Erdogan.

- Når Tyrkiet er under angreb fra terrororganisationer og de magter, der støtter dem direkte eller indirekte, kræver EU, at vi ændrer loven om terrorisme, siger præsidenten i sin tale.

EU har krævet, at tyrkiske antiterrorlove bringes mere på linje med EU-standarder. Til gengæld får tyrkerne blandt andet mulighed for at rejse til EU uden visum.

Men hvis Tyrkiet ikke vil imødekomme EU på det punkt, risikerer det at undergrave den flygtningeaftale, der skal bremse flygtningestrømmen fra Tyrkiet mod Europa.

Efter premierminister Ahmet Davutoglus afgang torsdag er der sået tvivl om, hvorvidt aftalen kan gennemføres.

Mange tyrkere betragter de visumfri rejser til EU som den største gevinst ved aftalen med EU. Men for at aftalen kan falde på plads, skal Tyrkiet ændre nogle love og regler, herunder indsnævre sin definition af terrorisme.

Menneskerettighedsorganisationer beskylder Tyrkiet for at bruge landets antiterrorlove til at lægge låg på kritik og fængsle blandt andre journalister og akademikere, der udtaler sig kritisk om regeringen.

Men regeringspartiet i Ankara fastholder, at lovene er nødvendige for at bekæmpe militante kurdiske grupper og Islamisk Stat.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip