Tyrkiet har tilbageholdt 6000 personer efter kupforsøg

Skrevet af admin

17/07/2016

Dagens topnyheder

Flere end 6000 personer er blevet tilbageholdt af de tyrkiske myndigheder efter kupforsøget natten til lørdag.

Det fortæller landets justitsminister, Bekir Bozdag, søndag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han varsler samtidig flere anholdelser.

- Oprydningen fortsætter. Vi har omkring 6000 tilbageholdte, og det antal vil stige, siger han til det statslige nyhedsbureau Anadolu.

Han tilføjer, at der også kører en række retssager i forbindelse med kupforsøget.

Imens siger præsident Recep Tayyip Erdogan, at han "vil fjerne den virus, der er ansvarlig for kupforsøget, fra alle statslige institutioner". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lørdag sagde premierminister Binali Yildirim, at 2839 militærfolk er anholdt.

Blandt de anholdte er mange generaler og højtstående officerer.

Søndag oplyser myndighederne, at brigadegeneralen i det tyrkiske luftvåben, Bekir Ercan Van, blev anholdt lørdag sammen med en række officerer på luftbasen Incirlik i det sydlige Tyrkiet.

Basen benyttes af den USA-ledede koalition, som bomber Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak. Flere lande har soldater på basen, heriblandt Danmark og USA.

De tyrkiske myndigheder har desuden beordret 2745 dommere og anklagere anholdt.

265 mennesker blev dræbt og 1440 såret, da fraktioner af det tyrkiske militær uden held forsøgte at tage magten fra præsident Erdogan og den tyrkiske regering.

Blandt de dræbte er ifølge de tyrkiske myndigheder 161 soldater og civile samt flere end 100 kupmagere.

Præsident Erdogan har beskyldt sin tidligere ven og senere ærkefjende imamen Fethullah Gülen for at stå bag kuppet. Gülen, der bor i den amerikanske delstat Pennsylvania, benægter enhver form for rolle i kupforsøget.

Verdens ledere, herunder den amerikanske præsident, Barack Obama, har på det kraftigste fordømt kupforsøget. Samtidig har de også opfordret Tyrkiet til at respektere retsstaten i efterspillet.

Den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, har desuden advaret Erdogan mod at bruge det mislykkede kupforsøg som carte blanche til at nedkæmpe sine modstandere.

/ritzau/