Tyrkiet stopper redningsarbejde: 301 døde minearbejdere

Lørdag eftermiddag er de sidste to minearbejdere blevet bjærget fra kulminen i Soma, som tirsdag blev ramt af en eksplosion. Dermed slutter de seneste fire dages redningsarbejdet med et endeligt dødstal på 301.

- Redningsarbejdet er færdiggjort. Der er ikke flere minearbejdere under jorden, siger energiminister Taner Yildiz ifølge AFP.

En pludselig opstået brand i minen forsinkede redningsarbejdet lørdag morgen, men lørdag eftermiddag lykkedes det redningsarbejderne at få bjærget de sidste to lig.

Det er langt fra første gang, minearbejdere rammes af dødelige ulykker i Tyrkiet.

I maj 2010 omkom 28 minearbejdere i en kulmine i byen Karadon i Tyrkiets Zonguldak-provins ved Sortehavet. Dengang blev minen ramt af en eksplosion i mere end 500 meters dybde.

I februar samme år fandt en lignende eksplosion fandt sted, som kostede 13 minearbejdere livet i en mine i det nordvestlige Tyrkiet.

Tirsdagens ulykke har medført vrede protester på tværs af Tyrkiet mod både mineejerne og premierminister Recep Tayyip Erdogan og hans regering.

Erdogan har ledet Tyrkiet over et årti med hastig økonomisk vækst, men hans regering har svigtet sikkerheden på arbejdspladserne, lyder kritikken.

Premierministeren kritiseres blandt andet for at stå industriens magtfulde bosser mere nær end det tyrkiske folk, som knokler i minerne.

Fredag fik frustrationerne frit løb i Soma, og politiet fyrede tåregas og vandkanoner mod en menneskemængde af vrede minearbejdere og pårørende til de mange ofre.

Natten til lørdag var der sammenstød i blandt andet Izmir, hvor der blev opsat barrikader og kastet sten mod politiet. 40 personer blev anholdt i havnebyen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip