Tyrkiets præsident lover kamp mod IS

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger, at kampen mod ekstremisterne i Islamisk Stat (IS) og andre "terrorgrupper" har høj prioritet for regeringen i Ankara.

Udtalelserne fra Erdogan kommer dagen før den tyrkiske nationalforsamling skal diskutere et forslag om at tillade udenlandske styrker at benyttet Tyrkiets militærbaser til operationer i Irak og Syrien.

Den tyrkiske præsident understreger samtidig, at Tyrkiet ønsker at se Syriens leder, præsident Bashar al-Assad, blive fjernet, og at de 1,5 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet vender tilbage til deres hjemland.

Erdogan siger, at det kun kan være "en midlertidig løsning at nedkaste tonsvis af bomber på Islamisk Stat.

Tyrkie, der har en 1200 kilometer lang grænse til Irak og Syrien, satte kampvogne og pansrede køretøjer ind i grænseområdet i denne uge, da kampene blev intensiveret.

- Vi er åbne over for alle former for samarbejde i kampen mod terrorisme, men Tyrkiet er ikke et land, der ønsker midlertidige løsninger, og Tyrkiet vil ikke tillade, at andre udnytter situationen, pointerer Erdogan.

Tyrkiet frygter, at amerikansk-ledede bombardementer kan styrke militante kurdere og Assad-regimet, hvis der ikke bliver en overordnet strategi for udviklingen i konflikterne.

Den tyrkiske regering i Ankara har tidligere udelukket militære operationer mod dens nabolande, men tonen har ændret sig efter de første luftangreb, hvor fly fra fem arabiske lande i Golfen deltog i de amerikanske angreb på IS-mål i Syrien.

Ifølge iagttagere har tyrkerne både tøvet hidtil af frygt for gengældelse fra Islamisk Stat plus en vis sympati i dele af det tyrkiske samfund for gruppens islamistiske orientering samt et tyrkisk ønske om ikke at blive taget for givet af USA.

Islamisk Stats fremfærd i grænseområdet har i de seneste uger tvunget mindst 160.000 kurdere på flugt til Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip