Tyrkisk domstol udsteder arrestordre på Erdogan-kritiker

En domstol i Tyrkiets største by, Istanbul, har fredag udstedt en arrestordre på den indflydelsesrige imam Fethullah Gülen, der betegnes som den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogans, ærkefjende.

Den 73-årige Gülen bor i eksil i den amerikanske stat Pennsylvania. Han beskyldes ifølge den statslige tv-kanal TRT for at lede en terrororganisation.

Erdogan mener, at Gülen står bag korruptionsanklagerne mod mange af hans nærmeste støtter, og han har anklaget imamen for at ville styrte ham. Det benægter Gülen, der oprindeligt var med til at bane vejen for Erdogans politiske karriere.

Gülen er den åndelige leder for en navnløs bevægelse - kaldet Hizmet -, som kontrollerer medier, skoler og kulturcentre i og uden for Tyrkiet. Han har levet i selvvalgt eksil i USA siden 1999, efter at sekulære myndigheder rejste beskyldninger om islamistisk aktivitet mod ham.

Erdogan beskylder ham for at opbygge en "parallel stat" med tilhængere i centrale institutioner i politiet og retsvæsnet og for at bruge sine støtter til at påvirke magtapparatet.

Tyrkisk politi anholdt i weekenden mindst 27 mediefolk. Blandt dem chefredaktøren for landets største avis, Zaman, som har forbindelse til netop Fetullah Gülen.

Sidste år stod Erdogans regering for skud under en omfattende korruptionsundersøgelse, der kostede flere af hans ministre deres poster, og mange Erdogan-støtter blev dengang anholdt.

Erdogan, som beskyldte Gülen-støtter for at stå bag, fik stoppet lavinen af anholdelser, der truede hans regering, ved at fyre tusindvis af betjente og dommere landet over.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip