Tyrkisk minister: Dødstal fra mineulykke er højst 302

Det endelige dødstal efter tirsdagens minekatastrofe i den tyrkiske by Soma vil næppe overstige 302 døde. Det siger Tyrkiets energiminister, Taner Yildiz, på et pressemøde fredag morgen i Soma.

Han siger samtidig, at der højst kan være 18 minearbejdere tilbage i kulminen uden dog at oplyse, hvorvidt disse er i live. Efter ulykken nåede 363 minearbejdere at komme ud, og 122 er blevet indlagt på hospitalet.

Dødstallet efter den værste minekatastrofe i Tyrkiets historie ligger i øjeblikket på 284.

Årsagen til minetragedien har indledningsvis lydt på, at det formentlig var en fejl i et elektrisk anlæg, der udløste en brand i minen. Og at minearbejderne døde af kulilteforgiftning.

Fredag siger bestyrelsesformanden for det tyrkiske mineselskab Soma Holdings, Alp Gürkan, dog, at branden opstod på grund af varmen efter et "delvist kollaps i minen". Han afviser samtidig "enhver uagtsomhed", og understreger, at minen havde stærke sikkerhedsforanstaltninger.

Ulykken har vakt vrede i den tyrkiske befolkning, og torsdag indkaldte sammenslutningen af tyrkiske fagforeninger Türk-Is til en 24 timer lang generalstrejke i protest mod den tyrkiske regering, og hvad minearbejderne kalder ringe sikkerhedsstandarder i den tyrkiske mineindustri.

Regeringen erklærede i tirsdags tre dages landesorg.

Premierminister Recep Tayyip Erdogan har modtaget massiv kritik af sin håndtering af tragedien. Blandt andet en bemærkning om, at "den slags ulykker sker" er blevet taget ilde op af den tyrkiske befolkning.

Vreden mod Erdogan steg yderligere, da billeder af premierministers rådgiver Yusuf Erkel, der sparker til en demonstrant, begyndte at florere på de sociale medier.

- Han angreb og fornærmede såvel mig som premierministeren. Skulle jeg være forblevet tavs, har Yusuf Erkel forklaret over for den tyrkiske avis Hürriyet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip