Tyrkisk opposition frygter lov kan gøre Erdogan til tyran

admin

425 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Devlet Bahceli, lederen af Tyrkiets nationalistiske opposition (MHP), er bekymret over præsident Recep Tayyip Erdogans planer om at skaffe sig mere magt.

Dermed ser præsidenten ud til at måtte undvære nationalistpartiets støtte til en ændring af landets forfatning, hvilket han ellers havde håbet muligt.

Den 68-årige parlamentariker fra MHP mener, at Erdogans oplæg til reform af forfatningen kan føre til despotisme. Det vil blive dyrt for Tyrkiet på den lange bane, mener han.

I en tale i parlamentet tirsdag siger Bahceli, at han er imod det forslag, som Erdogans parti, Udviklings- og Retfærdighedspartiet (AKP), ønsker gennemført.

Meldingen fra Bahceli er imidlertid ikke nødvendigvis et dødsstød til reformen. MHP står midt i en magtkamp i ledelsen, efter at flere hundrede medlemmer af partiet har ønsket lederen væltet.

Devlet Bahceli har stået i spidsen for MHP i to årtier.

Tyrkiets nye premierminister, Binali Yildirim, har tirsdag løftet sløret for sin regering, efter at han i weekenden af Erdogan blev bedt om at sammensætte sit hold.

Flertallet af de tungere ministerier kører videre uden ændringer i toppen. Mevlüt Cavusoglu bliver på udenrigsministerposten, og Bekir Bozdag er fortsat justitsminister.

Også indenrigsminister Efkan Ala fortsætter i sit embede.

Den største forandring er sket, ved at Ömer Celik erstatter Volkan Bozkir som EU-minister.

Netop den post har været central det seneste år, da Tyrkiet har indgået store aftaler med EU om blandt andet flygtninge.

/ritzau/Reuters