Tys-tys-kilde har haft adgang til Nem-id

Den ansatte i Nets, som under navnet tys-tys-kilden anklages for at have solgt personlige oplysninger om kongelige og kendte til ugebladet Se og Hør, har også haft adgang til Nem-id-systemet.

Det viser en redegørelse fra Nets, som Digitaliseringsstyrelsen mandag har modtaget. Som del af sin arbejdsfunktion har tys-tys-kilden haft administrativ brugeradgang til Nem-id.

Ifølge redegørelsen har kilden i ét tilfælde logget på den database, som rummer Nem-id-systemet. Det skete i efteråret 2010. Men redegørelsen konkluderer samtidig, at der ikke er sket noget misbrug af data.

- Jeg er naturligvis tilfreds med, at Nets' redegørelse viser, at der ikke har været læk eller anden misbrug af data. Danskerne kan fortsat være trygge ved at bruge Nem-id, siger direktør for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, i en pressemeddelelse.

- Herudover er det vigtigt at understrege, at følsomme data om for eksempel den enkelte borgers sundhed eller skat ikke ligger i Nem-id-systemet, men hos den enkelte myndighed.

Lars Frelle-Petersen understreger, at Nem-id-medarbejdere ikke har adgang til den slags følsomme oplysninger om danskerne gennem Nem-id-systemet.

Selvom der ikke er sket noget misbrug af data, vil Digitaliseringsstyrelsen nu kræve yderligere stramninger på sikkerheden i Nets, så sikkerhedsprocedurer og interne kontroller forstærkes.

- Herudover vil vi skærpe kravene til den uafhængige kontrol af sikkerheden i Nem-id, som vi regelmæssigt får lavet og følger op på, siger Lars Frelle-Petersen.

Nets driver ud over betalingskorttransaktionerne også Nem-id-systemet.

Nets har været i både mediernes og politiets søgelys, siden en række Se og Hør-journalister 28. april fortalte, at en af dankortudbyderens medarbejder i en årrække er blevet betalt af det kulørte ugeblad for at overvåge kendte danskeres kreditkort-aktiviteter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip