Tysk EU-politiker bringer Thornings navn i spil i kabale

Der er kun seks dage til, at EU's stats- og regeringschefer atter mødes for at få lagt de sidste brikker i en stor kabale om de europæiske topposter, der skal genbesættes til efteråret.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var tidligere på sommeren et varmt navn på rygtebørsen i de europæiske hovedstæder, når der blev gættet på, hvem der skulle afløse belgieren Herman Van Rompuy som EU-præsident, når hans mandat udløber sidst i november.

Statsministeren har gentagne gange afvist at være interesseret i at skifte Slotsholmen ud med Bruxelles. Alligevel bringer den erfarne tyske EU-parlamentariker, Elmar Brok, nu atter hendes navn i spil. Det er ikke ham, men stats- og regeringscheferne, der lægger kabalen.

Den danske socialdemokrat kan nemlig være den brik, der skal til for at få lagt kabalen om EU's nye udenrigschef. Det mener den konservative CDU-politiker Elmar Brok, der er formand for Europaparlamentets udenrigsudvalg, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Italien har presset på for at få sin udenrigsminister Federica Mogherini udnævnt til EU's ny udenrigschef efter britiske Catherine Ashton.

Det blokerede de østeuropæiske EU-lande for ved EU-topmødet midt i juli, fordi de anser Mogherini for at være for ruslandsvenlig. Derfor er der atter indkaldt til topmøde på lørdag.

Elmar Brok opfordrer EU's stats- og regeringschefer til at finde en "stærk personlighed" til udenrigsposten. Det er der behov for i lyset af kriserne i Mellemøsten, Irak og Ukraine.

- Her har EU hidtil ikke just optrådt stærkt. Der er brug for en person med stor gennemslagskraft og erfaring, siger den tyske EU-politiker.

Hidtil har socialdemokraterne gjort krav på posten som EU-udenrigschef som en slags betaling for, at den konservative luxembourger, Jean Claude-Juncker, blev ny kommissionsformand.

Brok bringer nu igen Thornings navn i spil som EU-præsident i håb om, at socialdemokraterne så vil acceptere den borgerlige polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, som Ashtons afløser.

På det seneste har den bulgarske kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring, Kristalina Georgieva, været anset som det mest sandsynlige bud på en borgerlig EU-udenrigschef.

Ifølge den franske erhvervsavis Les Echos vil en udnævnelse af Georgieva da også gøre Thorning til favorit til at blive ny EU-præsident.

/ritzau/dpa