Tysk minister foreslår udrykningsstyrke mod epidemier

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, foreslår, at der oprettes en form for nyt internationalt korps, der kan sættes ind til at bekæmpe epidemier og sygdomsudbrud som ebola.

Steinmeier lufter tanken om "hvidhjelme" på vej ind til et EU-udenrigsministermøde mandag i Luxembourg. De hvide hjelme skal ses til forskel fra de velkendte blå hjelme, der i årtier har kendetegnet FN's fredsbevarende styrker.

- Man kan forestille sig noget i retning af hvidhjelme. Ikke en permanent organisation, men en pulje af eksperter, læger og plejepersonale, som man kan samle i den slags krisetilfælde, siger Steinmeier.

Han ventes at drøfte idéen med sine europæiske kolleger i forbindelse med mandagens møde, der også diskuterer EU's mere akutte indsats mod ebola i Vestafrika.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) håber, at ministrene kan enes om at give "en form for politisk garanti" for, at europæisk sundhedspersonale i felten er sikret evakuering eller behandling på stedet, hvis de bliver smittet.

- Det er nødvendigt, for at vi kan rekruttere alt det sundhedspersonale, der skal til for at dæmme op for denne her meget alvorlige virus, siger Lidegaard.

Lufthavnsmyndighederne i lufthavnen i den belgiske hovedstad, Bruxelles, har mandag meddelt, at de er begyndt at kontrollere for ebolasymptomer hos passagerer, der ankommer direkte fra ebolaramte lande.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa vil passagererne på fire ugentlige ankomster fra Guinea, Liberia og Sierra Leone få taget deres temperatur. Hvis temperaturen er over 38 grader, skal passagererne tale med en læge og udfylde et spørgeskema.

Tidligere har også Frankrig og Storbritannien indledt lignende screeningsprogrammer.

Flere EU-lande ventes at benytte mandagens EU-udenrigsministermøde til at melde ud om yderligere nationale bidrag til kampen mod ebola.

Udenrigsminister Martin Lidegaard har ikke umiddelbart flere danske penge med.

- Vi er i øjeblikket ved at støvsuge alle kasser og sygehuse i Danmark for at se, om vi kan øge vores bidrag. Det forventer jeg, at vi er færdige med at undersøge i løbet af ugen. Jeg kan ikke komme med yderligere tilsagn i dag, desværre, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip