Tysk udenrigsminister vil klinke skårene med Kerry

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, opfordrer fredag til en ny begyndelse i forholdet til USA.

Det sker efter de seneste spionsager, hvor to tyskere - en efterretningsmedarbejder og en soldat - er mistænkt for omfattende spionage for amerikanerne henholdsvis i Forbundsdagen og forsvarsministeriet i Berlin.

Tyskland bad torsdag CIA's chef på den amerikanske ambassade i den tyske hovedstad om at forlade forbundsrepublikken - et hidtil uset skridt over for en af sine tætteste allierede.

- Tyskerne er irriteret og føler, at USA har brudt tilliden til en nær allieret, men det vil på det overordnede plan ikke få nogen afgørende betydning. De to nationer har brug for hinanden, siger direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab, Michael Ehrenreich.

På et møde i weekenden om det iranske atomprogram, hvor såvel Steinmeier som den amerikanske udenrigsminister John Kerry vil deltage, skal skårene klinkes.

- Vi ønsker partnerskabet med USA. Vi må genoplive vores venskab på ærlig basis. Det bliver den besked, jeg vil give min amerikanske kollega John Kerry, når vi mødes i Wien i denne weekend, siger Frank-Walter Steinmeier.

Tyske sikkerhedskilder siger til avisen Bild, at de tre tyske efterretningstjenester har fået besked på foreløbig at begrænse samarbejdet med deres amerikanske modparter til det absolut nødvendigste såsom terrortrusler. Men det understreges også, at partnerskabet til USA består.

Reaktionen kommer, efter at en 31-årig medarbejder fra den tyske efterretningstjeneste BND i sidste uge blev anholdt for at have været kontraspion for USA. Det efterforskes også, om der har været en amerikansk spion i det tyske forsvarsministerium.

Forholdet mellem USA og Tyskland har i forvejen været anspændt, efter at det sidste år blev afsløret, at efterretningstjenesten NSA aflyttede forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip