Tysk valg: Første runde af koalitionsforhandlinger slut

23/10/2013 18:02

admin

Nyheder

Mest læste i dag

De kristelige demokrater fra CDU/CSU med den tyske forbundskansler Angela Merkel i spidsen har afsluttet første runde af koalitionsforhandlingerne med socialdemokraterne i SPD.

Onsdagens forhandlinger handlede primært om at aftale en køreplan for regeringsdannelsen og havde fokus på det tyske arbejdsmarked og behovet for at sikre, at tysk økonomi forbliver stærk og solid.

Forhandlingerne, som 75 politikere fra de tre partier deltog i, varede i 90 minutter, og det er aftalt, at anden runde skal finde sted 30. oktober.

Her bliver det EU-politikken, der kommer på dagsordenen, inden 12 arbejdsgrupper frem til slutningen af november har aftalt otte forhandlingsmøder om emner som finans- og udenrigspolitik, energi, sundhed og uddannelse.

- Det var en god begyndelse, siger Hermann Gröhe, CDU's generalsekretær.

Lignende positive meldinger lød fra CDU's bayerske søsterparti CSU.

- Vi gav hinanden et kram til en start, og det hjalp meget på det, siger Alexander Dobrindt, generalsekretær i CSU.

- Stemningen var god, siger også den socialdemokratiske næstformand, Nordrhein-Westfalens ministerpræsident Hannelore Kraft, som oprindeligt var imod en stor koalition.

Onsdagens møde var det første skridt i det, der ligner en lang og vanskelig proces med at danne en ny tysk forbundsregering.

Den ventes først helt på plads lige op til jul, da de omkring 470.000 SPD-medlemmer også skal sige god for et eventuelt regeringsgrundlag ved en urafstemning.

Processen vare helt indtil 17. december, når Forbundsdagen formelt skal vælge Merkel som kansler.

Som betingelse for at gå med i en stor koalition har SPD krævet en lovfæstet mindsteløn på 8,5 euro (63,45 kroner) i timen.

Merkel stod også i spidsen for sådan en koalition med SPD fra 2005 til 2009, hvor den socialdemokratiske partiformand, Sigmar Gabriel, var hendes miljøminister.

Ifølge avisen Bild har kansleren onsdag lovet Gabriel et samarbejde på øjenhøjde til trods for, at hendes CDU/CSU fik 41,5 procent af stemmerne ved valget 22. september mod 25,7 procent til SPD.

/ritzau/dpa