Tyske socialdemokrater tror på ja til Merkel-samarbejde

Skrevet af admin

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

Lavtlønnede tyskere kan se frem til at få en lovpligtig mindsteløn. Andengenerationsindvandrere får nemmere ved at opnå dobbelt statsborgerskab. Og folk med 45 år på arbejdsmarkedet kan gå på pension som 63-årige.

Det er nogle af de mærkesager, som de tyske socialdemokrater i SPD natten til onsdag fik nedfældet i regeringsgrundlaget for en ny stor koalition med forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater.

Den socialdemokratiske partiledelse tror nu på, at de fem uger lange forhandlinger med Merkel ikke har været forgæves.

- Vi får et bredt flertal for denne koalitionsaftale. Det er jeg fuldt ud overbevist om, siger SPD-formand Sigmar Gabriel onsdag på et pressemøde i Berlin med Merkel ved sin side.

- I dag som for 150 år siden vil socialdemokraterne forbedre folks levevilkår. Det gør denne koalitionsaftale; den styrker Tyskland og Europa. Derfor vil SPD's medlemmer helt sikkert sige ja, siger han med henvisning til partiets 150 år lange historie.

Det bliver nemlig SPD's 473.000 medlemmer, som i en urafstemning afgør, om den nye regering bliver til noget.

Mange socialdemokrater er bange for, at Merkel ligesom sidst høster alle roserne i en stor koalition, mens SPD trods gedigent arbejde nok engang vil blive straffet med en rekordstor vælgerlussing, som det var tilfældet efter det seneste samarbejde i 2009.

Men på SPD's venstrefløj er mange tilfredse med, at regeringsgrundlaget har tydelige røde fingeraftryk.

- Jeg mener, vi har opnået en hel masse, siger formanden for SPD i Slesvig-Holsten, Ralf Stegner, fra partiets venstrefløj til nyhedsbureauet dpa.

Han har været en af de mest indædte kritikere af at give Merkel en ny chance som regeringspartner.

- Stort set alle vores krav er blevet indfriet, siger Stegner.

- Vi kan leve med slutresultatet, lyder det også fra næstformanden i SPD's forbundsdagsgruppe, Ulrich Kelber.

Hvis partiets bagland stemmer nej til regeringsgrundlaget, kan hele SPD's ledelse blive nødt til at trække sig. Og partiet ventes at blive straffet hårdt af vælgerne, hvis det kommer til et nyvalg.

Det scenarie anses for sandsynligt, hvis Merkel ikke kan blive enig med De Grønne, da hun på forhånd har udelukket en mindretalsregering.

/ritzau/