Tyskland håber på kortvarig tyrkisk undtagelsestilstand

Undtagelsestilstanden i Tyrkiet, der er trådt i kraft natten til torsdag, skal hurtigst muligt afsluttes, så landet kan vende tilbage til normalen.

Det er meldingen fra Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, onsdag aften afslørede, at han ville indføre tre måneders undtagelsestilstand efter sidste uges mislykkede militærkup i landet.

Steinmeier siger, at undtagelsestilstanden skal "begrænses til det kun strengt nødvendige stykke tid og derefter straks ophæves".

- Alt andet vil rive landet fra hinanden og svække Tyrkiet, lyder det fra udenrigsministeren, der er på visit i Washington.

Frank-Walter Steinmeier opfordrer samtidig til, at Tyrkiet holder fast i retsstatens proportionalitetsprincip, hvor man ikke griber hårdere ind over for borgerne end nødvendigt.

- Kun beviselig involvering i ulovlige handlinger - ikke formodede politiske tilhørsforhold - bør udløse indgreb fra staten, siger Steinmeier.

Næsten 60.000 tyrkere er på den ene eller anden måde fjernet fra deres job efter kupdramaet.

Undtagelsestilstanden vil give præsidenten og regeringen beføjelser til at vedtage ny lovgivning og til at begrænse eller suspendere en række frihedsrettigheder uden om parlamentet.

Præsident Erdogan sagde onsdag aften i en tv-tale, at undtagelsestilstanden er nødvendig "for hurtigt at fjerne alle de elementer af terrororganisationen, som var involveret i kupforsøget".

Han henviser til Gülen-bevægelsen, der ledes af Fethullah Gülen, som Erdogan har beskyldt for at stå bag kupforsøget.

Fethullah Gülen er i selvvalgt eksil i USA, men Erdogan ønsker ham udleveret til Tyrkiet.

Det tyrkiske parlament kan ændre på længden af undtagelsestilstanden - eller helt ophæve den. Parlamentet diskuterer sagen torsdag.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip