Tyskland trækker den danske eksport ned

Salg af danske varer steg over en kam med 2,5 procent i oktober i forhold til måneden før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Mens salget af råolie og lægemidler stiger, så falder eksporten til det største marked, der aftager danske varer: Tyskland. Her faldt eksporten med 9,2 procent primært som følge af fald i salg af dele til vindmøller, viser tallene.

- De fortsat usikre økonomiske udsigter for euroområdet, og med krisen i Rusland der fortsat huserer, er det stadig svært at se, at vareeksporten skal tage til i nogen nævneværdig grad i den kommende tid, siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Samlet faldt salget af danskproducerede varer til vores nærmarkeder i EU med 3,2 procent - og mens tyskerne køber mindre, er det samme billede i Sverige. Eksporten til Sverige faldt 9,6 procent - og her er det også et mindre salg af vindmølledele, der trækker ned.

I perioden fra august til oktober steg eksporten til lande uden for EU med 3,1 procent - blandt andet som følge af stigninger på 2,4 procent til både USA og Kina.

- At eksporten til netop de to økonomier er i god gænge er glædeligt nyt for dansk økonomi, da de to økonomier har pæne vækstudsigter, når vi kigger ind i 2015, siger Peter Bojesen Jakobsen, der er makroøkonom i Sydbank.

- En øget eksport hertil kan derfor være med til at redde eksporten til næste år, hvis væksten i Europa fortsat ikke kommer op i gear, siger han i en kommentar.

Betalingsbalancen landede i oktober på et overskud på 13,2 milliarder kroner, hvilket er seks milliarder kroner lavere end samme måned sidste år. I forhold til oktober sidste år er overskuddet på varehandlen faldet 3,9 milliarder kroner.

- Det solide overskud på betalingsbalancen er et udtryk for, at vi i Danmark gennem årtier har ført en økonomisk politik med fokus på at sikre balancerne i danske økonomi, siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Overskuddet for de første 10 måneder af året er landet på 103,8 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip