Ubådsjagt: Svensk forsvar sender flere skibe i havn

Eftersøgningen af en formodet russisk ubåd går onsdag ind i en delvis ny fase.

Sådan lyder det fra det svenske forsvars pressechef, Erik Lagersten, på et pressemøde onsdag eftermiddag ved marinebasen Berga syd for den svenske hovedstad, Stockholm.

Den delvis nye fase består i, at flere af de skibe, der deltager i eftersøgningen, er sejlet i havn til eftersyn. Besætningen skal blive om bord, men de er fortsat i højt beredskab.

Selv om forsvaret nu har sendt flere skibe i havn, afviser pressechef Erik Lagersten, at man er i færd med at nedtrappe indsatsen.

- Der er ingen eskalering, og der er ingen nedtrapning, siger han.

Land- og luftenheder samt nogle marineenheder bliver i området, oplyser Lagersten.

Kommandørkaptajn Per Öhrstedt, der har kommandoen på HMS Visby, siger, at mandskabet har arbejdet dag og nat for at finde den "fremmede undervandsaktivitet".

- Vi har arbejdet ude i Stockholms skærgård siden fredag eftermiddag. Vi har anvendt flere forskellige fartøjer. Når man arbejder dag og nat, handler det om tålmodighed, tålmodighed og tålmodighed, siger Öhrstedt.

Aktionen i Stockholms skærgård har fundet sted siden i fredags, da det svenske forsvar oplyste, at der med stor sandsynlighed var "fremmed undervandsaktivitet i skærgården".

Spekulationerne har været mange, og adskillige eksperter har i flere svenske medier vurderet, at forsvaret er på jagt efter en mulig russisk miniubåd.

Onsdag skrev den svenske avis Expressen, at det russiske ubådsfartøj Professor Logatjev nærmede sig svensk farvand. Skibet er ifølge avisen udstyret med en "hangar til mindre ubåde".

Skibet skal have stævnet ud fra den russiske by St. Petersborg i weekenden og lå natten til onsdag tilsyneladende midt i Østersøen ud for Skåne.

Avisen Dagens Nyheter skrev tirsdag, at forsvaret havde fået kontakt med "noget" under eftersøgningen tirsdag, men avisen kunne ikke fortælle hvad. Det svenske forsvar har ikke bekræftet oplysningen.

/ritzau/TT

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip