Udenlandske kvinder fylder i Norges drabsstatistik

Kvinder med udenlandsk baggrund er kraftigt overrepræsenteret i statistikken for samleverdrab i Norge.

En kvinde, der lever sammen med en mand af ligeledes udenlandsk herkomst, har en 10 gange større risiko for at blive dræbt end en kvinde i et etnisk norsk forhold.

Politiet mener, at mange udenlandske kvinder bliver udsat for vold, fordi de er blevet "for norske".

De sidste 13 år er der registreret 38 drab på kvinder med udenlandske rødder, der også havde en samlever med oprindelse i et land uden for Norge.

Til sammenligning er 39 kvinder med norsk baggrund blevet slået ihjel af deres norske partner i samme periode. Det viser en opgørelse fra kriminalforsorgen ifølge TV 2 i Norge.

Andelen af indbyggere med udenlandsk baggrund er de seneste 13 år cirka fordoblet til godt og vel 15 procent af den norske befolkning.

Kvinder med udenlandske blodlinjer er dermed set over tidsperioden omkring 10 gange mere udsat for drab af partneren end kvinder født i Norge af norskfødte forældre.

Politiet har en opfattelse af, hvad der ligger bag flere af drabs- og voldssagerne.

- Det handler om ære, og det handler om, at kvinden måske er blevet for norsk. Manden har ansvar for familiens ære og tager hånd om at genoprette æren. I værste fald ved at udøve vold og i aller værste fald begå drab, siger Elisabeth Hellevang Størksen, der arbejder med familievold og seksuelle overgreb i politidistriktet Hordaland.

Både politi og sociale myndigheder fortæller, at de har meget vanskeligt ved at få kontakt med kvinder, som ofte er udsat for vold i forholdet i såkaldt minoritetsmiljøer, hvor der lægges vægt på begreber som ære og stolthed.

- Det, jeg synes, er trist, er, at der går så lang tid, at kvinderne ikke har noget andet valg end at blive i forholdet, fordi alle andre alternativer virker så umulige, siger Lene Eriksen, leder af et krisecenter i Bergen.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip