Udenrigsminister: Vietnam har ansvar for Kina-ballade

Kinas udenrigsminister fordømmer Vietnam i et telefonopkald med det sydøstasiatiske lands vicepremierminister, hvor de to politikere drøftede de voldelige antikinesiske protester, der har kostet op til 21 mennesker livet.

Udenrigsminister Wang Yi sagde til Vietnams vicepremierminister Pham Binh Minh, der også er udenrigsminister, at "Vietnam har et uafrysteligt ansvar for de voldelige angreb mod kinesiske virksomheder og statsborgere", lyder det fra det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Wang kræver, at Vietnam handler resolut for at standse volden, og at landet sørger, at hverken kinesiske mennesker eller ejendom lider skade i landet.

Kina har også sendt en arbejdsgruppe til landet for at håndtere uroens efterspil.

Det antikinesiske oprør brød ud denne uge i Vietnam, hvor kinesiske fabrikker blev sat i brand, og kinesiske arbejdere blev angrebet. Uroen har spredt sig til en tredjedel af Vietnams provinser, rapporterer AFP.

Urolighederne har sendt hundredvis af kinesere på flugt til nabolandet Cambodja. Omkring 600 havde ifølge Vietnams nationale politi krydset grænsen til Cambodja torsdag formiddag dansk tid.

Det er territoriale stridigheder i Det Sydkinesiske Hav, der har store olie- og gasrigdomme, som skaber spændinger i området. Striden blev skærpet yderligere, da Kina for nylig flyttede en kæmpe borerig til farvandet. Vietnam har kaldt handlingen ulovlig.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip