Udskældt thailandsk leder overlever mistillidsvotum

Skrevet af admin

|

28/11/2013

Dagens topnyheder

Thailands kriseramte premierminister, Yingluck Shinawatra, overvandt natten til torsdag et mistillidsvotum i overlegen stil.

Premierministeren er under pres efter de værste protester mod regeringen siden 2010.

Hendes sejr i parlamentet ventes ikke at sætte en stopper for demonstrationerne. Tværtimod er der planlagt yderligere protester torsdag.

Yingluck Shinawatra havde brug for opbakning fra halvdelen - svarende til 246 - af underhusets medlemmer for at forsætte på posten. Hun fik 297 stemmer, mens 134 stemte imod.

- Jeg vil ikke opløse parlamentet, sagde premierministeren inden afstemningen, som det var ventet, at hun ville vinde.

Onsdag omringede tusindvis af demonstranter fire ministerier og et stort kompleks af regeringsbygninger samt 19 lokale byråd i deres bestræbelser på at tvinge landets regering til at gå af.

Tidligt på dagen blev en regeringsbygning i Bangkok, som huser en særlig efterforskningsenhed, evakueret, efter at over 2000 demonstranter omringede stedet.

Protesterne er taget til, efter at regeringen har forsøgt at få vedtaget en amnesti, der vil gøre det muligt for den fordrevne tidligere premierminister Thaksin Shinawatra at vende hjem.

Demonstranterne ledes af den tidligere vicepremierminister Suthep Thaugsuban, der mener, at regeringen er korrupt, og at Thaksin Shinawatra fortsat styrer landet fra sit eksil gennem sin søster, den nuværende premierminister Yingluck Shinawatra.

Thaksin blev afsat ved et militærkup i 2006. Han blev senere idømt to års fængsel in absentia for magtmisbrug og korruption.

Milliardæren Thaksin, som forgudes af mange af landets fattige, bliver i middelklassen opfattet som korrupt og som en fare mod monarkiet. Han bor i dag i Dubai.

I 2010 forsøgte demonstranter ligeledes at tvinge Yingluck Shinawatra til at gå af.

/ritzau/Reuters