Ugandas justitsminister anker annullering af homolov

Ugandas justitsminister vil ikke finde sig i, at landets forfatningsdomstol har annulleret en meget omstridt lov, der gjorde det strafbart at være homoseksuel.

Derfor har han anket afgørelsen til landets højesteret.

- Vi er utilfredse med rettens afgørelse, og derfor har vi anket, siger vicejustitsminister Fred Ruhinda til nyhedsbureauet AFP.

- Hensigten med loven var ikke at gøre homoseksuelle til ofre, den var for vores fælles bedste, siger ministeren.

Ugandas forfatningsdomstol annullerede tidligere på måneden loven med henvisning til, at den blev stemt igennem i december sidste år uden et beslutningsdygtigt antal parlamentarikere til stede.

Den omstridte lov blev allerede fremsat i 2009.

I sin oprindelige form kunne nogle homoseksuelle handlinger straffes med døden. Internationalt pres fjernede dog punktet om dødsdommen.

I februar underskrev Ugandas præsident, Yoweri Museveni, loven og sendte samtidig et klart budskab til alle de lande, som truede med at trække deres økonomiske støtte til det fattige land:

- Hvis I ikke accepterer loven, kan I tage jeres penge og forsvinde, lød det fra præsidenten.

Den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), har over for repræsentanter fra Ugandas regering tidligere sagt, at loven er i strid med menneskerettighederne.

Danmark støtter Uganda med 310 millioner kroner, men som konsekvens af antihomoloven blev cirka 50 millioner af støttekronerne omdirigeret, så de ikke længere bliver givet gennem regeringen og staten, men direkte til forskellige organisationer i landet.

Argumentet for ikke at sløjfe støtten helt har været, at de mange millioner var med til at give vægt til det danske pres mod loven.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har sammenlignet antihomoloven med nazisternes antisemitiske love i Hitlers Tyskland og med fortidens racistiske love i Sydafrika.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip