Uhyggelige billeder: Det gør rygning ved dit ufødte barn

Det er ikke nogen nyhed, at gravide kvinder bliver frarådet at ryge under graviditeten, men nye 4D billeder giver et skræmmende indblik i, hvordan fosteret reagerer, når mor ryger. 

Dr. Nadja Reissland fra James Cook University Hospital i den engelske by Middlesbrough står bag serien af billeder, som hun har lavet efter at have undersøgt 20 gravide kvinder, hvoraf fire af dem røg omkring 14 cigaretter om dagen. 

Hun nærstuderede scanningsbillederne af fostrene, der var taget efter 24, 28, 32 og 36 uger. Her opdagede hun, at fostrene hos de rygende kvinder udviste væsentlig højere grad af mundbevægelser og selvberøring end hos de kvinder, der ikke røg. Bevægelserne kan ses på billedet, hvor den øverste er fra en ryger, og den nederste er fra en ikke-ryger.  

Adfærden er atypisk, fordi fostrene normalt udviser færre mundbevægelser og selvberøring i takt med at de nærmere sig tidspunktet for fødslen. 

Studiet af de rygende kvinders fostre viste også, at de muligvis har en forsinket udvikling af centralnervesystemet. 

Nadja Reissland håber, at billederne vil afholde flere kvinder fra at ryge under graviditeten.

- Der er behov for et større studie for at få resultaterne endeligt bekræftet, og for at få yderligere bivirkninger afklaret, siger Nadja Reissland til Mirror, og peger på forbindelsen mellem fostre og stress hos mødrene som et felt, der bør undersøges yderligere. 

Hun vil dog ikke have, at undersøgelsen skal medvirke til at dæmonisere rygende mødre, men hun beder i stedet om, at de får opbakning af omgivelserne til at stoppe. Hun understreger også, at de fostre der var med i studiet alle blev født med normal vægt og størrelse. 

-  Jeg er taknemmelig overfor de mødre, der medvirkede. De vidste, at de kunne blive stigmatiserede, men de gjorde det, for at hjælpe andre, siger Nadja Reissland til Mirror. 

.

Dagens Gossip