Ukraine: Bredt flertal i Folketinget støtter sanktioner

Danmark er klar til at indføre sanktioner mod personer i Ukraine, som bærer et ansvar for de seneste dages voldshandlinger, der både har kostet adskillige demonstranter og politifolk livet.

Det står klart efter et møde i Folketingets Europaudvalg torsdag morgen. Her står alle partier undtagen Venstre bag sanktionerne, fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Jeg har fået bred opbakning til regeringens linje, som går ud på at lave målrettede tiltag mod de folk, der har et direkte ansvar.

- Der er et enkelt parti, der foreslår, at vi skal gå direkte efter præsident Janukovitj. Det er jeg og de øvrige partier ikke enig i, siger Martin Lidegaard med henvisning til Venstre.

Martin Lidegaard skal nu til Bruxelles for at diskutere sanktionerne ved et hasteindkaldt møde for EU's udenrigsministre.

Ifølge Martin Lidegaard bliver den danske indstilling, at de ansvarlige for drab, overgreb og eskaleringen af volden skal nægtes indrejsetilladelse, deres økonomiske aktiver i europæiske banker skal indefryses, og de skal rammes af en våbenembargo.

- Vi bliver nødt til at signalere, at det her vil Europa ikke acceptere, siger Martin Lidegaard.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten har været skeptiske over for sanktioner, men begge partier valgte efter mødet at støtte regeringens linje.

- Dansk Folkeparti er generelt skeptiske over for handelssanktioner, men det er ikke det, der er tale om. Nu ser vi, at sanktionerne rammer de direkte ansvarlige for voldshandlingerne på begge sider, og det støtter vi, siger Søren Espersen (DF).

I modsætning til Venstre mener Dansk Folkeparti, at det er "meget fornuftigt", at sanktionerne ikke rammer præsident Viktor Janukovitj.

- Hvem skulle man ellers tale med? Han er den folkevalgte præsident i Ukraine, og hvis Europa skal have nogen som helst indflydelse, så skal man tale med ham, siger Søren Espersen, der betegner sanktionerne som ren signalpolitik.

Enhedslistens europapolitiske ordfører, Nikolaj Villumsen, har tidligere udtrykt bekymring for, at Danmark og EU har taget for entydig stilling til fordel for demonstranterne, der blandt andet ønsker en handels- og associeringsaftale med EU.

Men på mødet blev han overbevist om, at sanktionerne vil ramme begge parter i konflikten:

- Vi kan støtte sanktioner under den klare forudsætning, at de er rettet mod de ansvarlige for krænkelser af menneskerettigheder på begge sider i konflikten, siger Nikolaj Villumsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip