Ukraine hævder at have standset russisk invasion

De ukrainske myndigheder har afværget et russisk forsøg på at sende tropper over grænsen til det uroplagede østlige Ukraine, siger en talsmand for præsident Petro Porosjenko.

Soldaterne skal angiveligt have forsøgt at snige sig ind i landet under dække af en humanitær mission.

- En enorm konvoj bevægede sig i retning af den ukrainske grænse og var ledsaget af russiske tropper og militært isenkram, siger talsmanden Valerij Tjalij.

Konvojen blev standset på diplomatisk vis, siger talsmanden.

- Det skulle tilsyneladende være en humanitær konvoj udsendt efter aftale med Røde Kors i Ukraine. Det ser ud til, at disse "fredsbevarende styrker" skulle sendes ind med henblik på at fremprovokere en ubegrænset konflikt, siger præsidentens talsmand.

Han tilføjer, at Røde Kors afviser at have koordineret en sådan humanitær operation med russerne.

Rusland har i den seneste tid gennemført en stor militærøvelse i nærheden af grænsen til Ukraine. Fredag aften meddelte det russiske forsvarsministerium, at øvelsen var afsluttet, skriver nyhedsbureauet Interfax.

USA sagde fredag, at landet vil se det som en invasion, hvis Rusland forsøger at sende humanitær bistand ind i Ukraine.

- Russisk indgriben på ukrainsk territorium, også under påskud af en humanitær operation, vil være helt uacceptabel og dybt alarmerende. Det vil blev set som en invasion af Ukraine, sagde USA's FN-ambassadør, Samantha Power.

Nato hævdede tidligere på ugen, at Rusland har mindst 20.000 soldater ved grænsen.

Organisationen udtrykte i den forbindelse frygt for, at Rusland ville bruge den ukrainske befolknings lidelser som et påskud for at gå ind i landet.

Vesten beskylder Rusland for at bevæbne prorussiske separatister i det østlige Ukraine og for at lade russere, der ønsker at kæmpe med separatisterne, slippe over grænsen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip