Ukraine kræver Janukovitj udleveret af Rusland

Ukraine vil bede Rusland om at udlevere den væltede præsident Viktor Janukovitj, hvis det ellers kan bekræftes, at han befinder sig i nabolandet, lyder det fra den ukrainske statsadvokat fredag.

- Ukraines statsadvokat vil rejse sagen om udlevering af den internationalt eftersøgte ukrainske statsborger Viktor Janukovitj, hvis det kan bekræftes fra officielt hold, at han er i Rusland, hedder det i en erklæring fra statsadvokatens kontor.

En domstol i Schweiz har tidligere fredag annonceret, at den har indledt en efterforskning af den væltede præsident, som mistænkes for hvidvaskning af penge i et omfattende omfang.

Et kontor tilhørende den væltede præsidents søn Oleksander Janukovitj blev torsdag ransaget, og dokumenter blev beslaglagt.

Både Schweiz og Østrig har fredag indefrosset en række bankkonti tilhørende topfolk fra det tidligere ukrainske styre, deriblandt familien Janukovitj.

20 konti i Schweiz er indefrosset, og 18 er spærret i Østrig, som ikke har sat navne på de pågældende kontoindehavere.

Også Liechtenstein har indefrosset midler for medlemmer af den tidligere ukrainske regering, siger en regeringskilde.

EU-Kommissionen appellerer fredag til, at der findes en politisk løsning på spændingerne på den ukrainske halvø Krim, hvor to lufthavne fredag har været belejret af prorussiske aktivister og soldater.

- Situationen på Krim kræver en politisk løsning, og den kan kun findes gennem dialog mellem de involverede parter, siger kommissionens formand.

- Vi beder alle relevante parter om at beherske sig så vidt som muligt og om at respektere Ukraines integritet og samling.

Den ukrainske statsadvokat har fredag beordret 10 personer fra den tidligere regeringstop og sikkerhedsledere fængslet, mistænkt for massedrab i Kijev i sidste uge.

Ukraines fungerende præsident har - også fredag - fyret den øverste leder af landets væbnede styrker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip