Ukraine: Ny runde af telefondiplomati med Putin mandag

Ukraines nye præsident, Petro Porosjenko, siger, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, sammen med ham mandag vil føre en ny runde telefondiplomati med den russiske præsident, Vladimir Putin.

De nye drøftelser indledes få timer før, Kijev-styrets midlertidige våbenhvile med de prorussiske oprørere udløber. De blev aftalt søndag, da de fire ledere holdt en to timer lang telefonkonference.

- Under drøftelserne søndag diskuterede Putin og Porosjenko, "hvor vigtigt det er at få sikret nye konkrete fremskridt for sikkerhedssituationen i området og få forlænget våbenhvilen samt få en fredsplan på plads," oplyser den franske præsident i en erklæring.

Putin støttede efter drøftelserne søndag Tysklands og Frankrigs opfordringer til Ukraines leder og oprørerne i øst om at forlænge den midlertidige våbenhvile "for en længere periode".

Prorussiske separatister i det østlige Ukraine løslod lørdag fire europæiske observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

- Vi kan bekræfte, at fire medlemmer af vores Donetsk-baserede hold nu er løsladt efter 32 dage i fangenskab, oplyser OSCE på Facebook.

Frigivelsen skete mindre end to døgn efter, at en dansk observatør sammen med tre kolleger - også fra OSCE - blev sat fri af de ukrainske oprørere.

Gruppen med danskeren forsvandt i Donetsk-regionen 26. maj.

Trods den midlertidige våbenhvile blev tre soldater dræbt i Ukraine lørdag.

En talsmand for den ukrainske hær siger, at tre soldater ved en vagtpost mistede livet, da prorussiske separatister angreb dem nær byen Slavjansk.

Også hos oprørene er der meldinger om dødsfald og sårede i Lugansk-regionen, skriver nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip