Ukraine: separatistisk valg er i forfatningsstridigt

De ukrainske myndigheder siger, at de har indledt en efterforskning af søndagens separatistiske valg i den østlige del af landet, som de betegner som forfatningsstridigt og som et "ulovligt forsøg på at tilrane sig magt".

- Afholdelsen af et såkaldt "valg" den 2. november er i strid med forfatningen og minder om et forsøg på at tilrane sig magt, siger sikkerhedstjenesten i Ukraine i en erklæringen.

- Der er indledt en efterforskning, hedder det videre.

Adskillige ukrainske soldater er blevet dræbt forud for valget i det østlige Ukraine.

- I de sidste 24 timer har vores tab inkluderet seks dræbte og 10 sårede, sagde en regeringstalsmand lørdag.

Allerede torsdag blev syv ukrainske soldater dræbt i den østlige del af landet, og de seneste ugers våbenhvile er tæt på at bryde helt sammen. Den blev indgået 5. september mellem regeringen i Kijev og de prorussiske separatister i øst, som siden foråret har kæmpet for selvstændighed.

Det selvbestaltede valg holdes søndag i de østukrainske regioner Lugansk og Donetsk, som kontrolleres af de prorussiske oprørere.

Den ukrainske regering samt FN og EU fordømmer separatisternes valgplaner og vil ikke anerkende resultatet af valget.

- Jeg håber, at vore stemmer vil ændre noget. Måske vil vi blive anerkendt som et ægte, uafhængigt land, siger en kvindelig vælger, Tatjana Ivovna, der søndag formiddag stod i kø for at stemme i Donetsk.

Befolkningen i de to regioner er blevet bedt om at vælge nye præsidenter og parlamenter.

Valget bliver ikke overvåget af internationale valgobservatører.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip