Ukraine udveksler adskillige fanger med separatister

Ukraine og prorussiske separatister har haft mere end svært ved at finde fælles fodslag i forhandlinger om en endelig fredsplan i det østlige Ukraine.

Men én ting kan parterne tilsyneladende godt blive enige om. Nemlig udveksling af fanger.

Således er Ukraine og oprørerne fredag begyndte at udveksle adskillige fanger i en neutral by omkring 50 kilometer nord for separatisternes højborg Donetsk. Det beretter en journalist fra nyhedsbureauet AFP.

Billeder på Twitter viser angiveligt også fangeudvekslingen, men de er endnu ikke blevet bekræftet, skriver BBC.

Løsladelsen af fanger er begyndt med en udveksling af 30 personer fra hver side.

Militærledere fra begge sider mødtes på en tom vej og begyndte at læse navne op fra en liste. Udvekslingen skete med 10 fanger fra hver side ad gangen.

Alle fanger havde civilt tøj på og havde poser med deres ejendele. De stod omkring 100 meter fra hinanden og ventede på, at deres navn blev råbt op.

Den selvudråbte Folkerepublik Donetsk og de ukrainske myndigheder er tidligere kommet frem til, at de ville udveksle fanger på en 225 for 150. Det betyder 225 personer fra Donetsk for 150 ukrainere.

Fangeudvekslingen ventes færdiggjort fredag aften. Der var kun 222 fanger på fredagens liste, og det er ifølge AFP uklart, hvor der mangler tre fra de 225.

De øvrige punkter i fredsforhandlingerne kniber det imidlertid gevaldigt med at komme videre med.

Fredsforhandlingerne er sat til at finde sted i den hviderussiske hovedstad, Minsk. Forhandlerne har dog forladt Minsk, og separatistledere sagde torsdag, at drøftelserne fortsatte via Skype.

Kilder i Kijev siger fredag, at separatister stadig holder omkring 500 regeringssoldater fanget efter fredagens fangeudveksling.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip