Ukraines hær opruster: Indkalder flere mænd

Det ukrainske parlament har tirsdag vedtaget en delvis mobilisering af befolkningen i et forsøg på at sætte en stopper for den blodige konflikt i den østlige del af landet.

Det sker på baggrund af et forslag fra Ukraines præsident, Petro Porosjenko, der har begrundet det kontroversielle tiltag med, at det er nødvendigt for at sikre Ukraines nationale uafhængighed.

Den delvise mobilisering, som blev vedtaget med et snævert flertal på 232 stemmer, vil betyde masseindkaldelse af mænd i den militærtjenstlige alder, som for eksempel reservister.

Den ukrainske hær har ry for at være dårligt bemandet og dårligt udstyret med fødevarer og materiel. Men med de ekstra militære kræfter lægger Porosjenko op til en endnu hårdere indsats i den såkaldte anti-terror-operation mod de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Også tidligere på året, da krisen om Krim-halvøen spidsede til, mobiliserede den ukrainske hær sine reservister.

De prorussiske styrker kæmper for at løsrive regionerne omkring byerne Donetsk og Lugansk i det østlige Ukraine, men det ukrainske militær har på det seneste iværksat en offensiv for at nedkæmpe oprørsstyrkerne og fordrevet dem fra flere byer.

Mandag mistede mindst tre civile livet under sammenstød mellem de prorussiske oprørere og de ukrainske styrker i Donetsk, som har været kontrolleret af separatisterne. Myndighederne siger, at de har genvundet kontrollen over byens lufthavn.

Kampene i Ukraine har dog været overskygget af flykatastrofen torsdag, hvor et malaysisk passagerfly på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur blev skudt ned i den østlige del af landet tæt på grænsen til Rusland.

Både USA og Ukraine mener at kunne bevise, at de prorussiske separatister står bag nedskydningen af det malaysiske passagerfly.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip