Ukraines Porosjenko vil reformere sig ind i EU

En milliard ekstra euro fra EU og en statsgaranti på en milliard dollar mere fra USA.

Så kontant er kravet fra Ukraines præsident, Petro Porosjenko, da han torsdag på et pressemøde i Kijev taler om Ukraines vej til et eventuelt EU-medlemskab. Både EU og USA har allerede støttet landet med flere milliarder i løbet af de seneste måneders krise.

Nu forlanger præsidenten flere penge for at stabilisere landets møntfod, hryvnia.

Møntfoden har mistet 40 procent af dets værdi i forhold til den amerikanske dollar siden begyndelsen af året, da proeuropæiske demonstranter tvang den daværende regering fra magten, hvilket siden udløste prorussiske separatisters fremmarch i det østlige Ukraine.

Der er ifølge præsidenten også brug for at reformere en række områder, hvis Ukraine skal søge om EU-medlemskab "om seks år".

Det drejer sig blandt andet om at sætte ind mod korruption, decentralisere embedsværket og arbejde på uafhængighed på energiområdet.

Ukraine er blandt andet afhængig af gas fra det russiske selskab Gazprom.

Desuden skal man reformere skattesystemet, ordensmagten og sikkerhedssystemet, lyder det videre.

Det eneste alternativ til de ambitiøse reformer er at blive "efterladt alene med Rusland", siger præsidenten.

Som reaktion på præsidentens ord siger Ruslands udenrigsministerium ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, at Kijev bør ordne sine problemer med Moskva, før Ukraine går med i EU.

Porosjenko siger derudover til pressen, at "den mest farlige" del af konflikten med de prorussiske separatister i det østlige Ukraine er ovre.

- Jeg nærer ingen tvivl om, at min fredsplan vil virke. Jeg er ikke i tvivl om, at den største, mest farlige del af krigen allerede er bag os takket være ukrainske soldaters heltemod, siger Porosjenko, som vandt præsidentvalget i slutningen af maj.

Tirsdag kom det frem, at indbyggerne i oprørsområderne Donetsk og Lugansk i det østlige Ukraine vil afholde parlamentsvalg den 2. november.

Porosjenko siger torsdag, at han håber, at hverken Rusland eller resten af det internationale samfund vil anerkende separatisternes afstemning. Ukrainerne skal til parlamentsvalg i næste måned.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip