Ukraines præsident er inviteret med til EU-topmøde

Petro Porosjenko er efterhånden en hyppig gæst ved EU-topmøderne.

Når EU's stats- og regeringschefer torsdag holder et uformelt topmøde i Bruxelles, vil Ukraines præsident for tredje gang på otte måneder være til stede, nu da EU-præsident Donald Tusk har inviteret ham med til mødet.

- Præsident Porosjenko vil give os en status på situationen i Ukraine, skriver Tusk i sin invitation til EU-lederne.

To af dem, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, prøver onsdag i Minsk sammen med Porosjenko og den russiske præsident, Vladimir Putin, at få skabt grobund for en fredsaftale for det østlige Ukraine.

Uanset, hvad der kommer ud af topmødet i den hviderussiske hovedstad, så har den polske EU-præsident inviteret Porosjenko, fordi han ifølge højtstående EU-kilder vil sende et signal om, at EU står last og brast med dem, der er ofre for angreb.

Oprindeligt stod Ukraine-konflikten slet ikke på dagsordenen ved det uformelle EU-topmøde.

Men det har ændret sig i lyset af de seneste fredsbestræbelser, som kommer, efter at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine har indledt en ny offensiv mod den ukrainske regeringshær. Alene inden for det seneste døgn meldes 46 dræbt i kampe.

Donald Tusk lægger nu op til, EU's 28 stats- og regeringschefer på torsdagens topmøde vil "drøfte situationen i Ukraine og forholdet til Rusland" i kølvandet på Minsk-topmødet.

- Vi vil tage bestik af situationen og overveje enhver passende handling, skriver han i sin invitation til topmødet.

Umiddelbart er der dog ikke lagt op til at stramme sanktionsskruen yderligere over for Rusland, som kategorisk afviser at være direkte involveret i konflikten.

EU's udenrigsministre har allerede vedtaget at sætte flere russere og separatister på sanktionslisten, men ikrafttrædelsen er udskudt til 16. februar for ikke at modarbejde Merkels og Hollandes fredsinitiativ.

- Det afhænger af præsident Putins politiske vilje, siger en fremtrædende EU-kilde, som ikke tør gætte på, hvad der kommer ud af Minsk-topmødet.

- Men hvis fredsprocessen kuldsejler, er der ingen tvivl om, at spørgsmålet om yderligere tiltag kommer tilbage på bordet, siger kilden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip