Ukraines præsident er inviteret med til EU-topmøde

Petro Porosjenko er efterhånden en hyppig gæst ved EU-topmøderne.

Når EU's stats- og regeringschefer torsdag holder et uformelt topmøde i Bruxelles, vil Ukraines præsident for tredje gang på otte måneder være til stede, nu da EU-præsident Donald Tusk har inviteret ham med til mødet.

- Præsident Porosjenko vil give os en status på situationen i Ukraine, skriver Tusk i sin invitation til EU-lederne.

To af dem, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, prøver onsdag i Minsk sammen med Porosjenko og den russiske præsident, Vladimir Putin, at få skabt grobund for en fredsaftale for det østlige Ukraine.

Uanset, hvad der kommer ud af topmødet i den hviderussiske hovedstad, så har den polske EU-præsident inviteret Porosjenko, fordi han ifølge højtstående EU-kilder vil sende et signal om, at EU står last og brast med dem, der er ofre for angreb.

Oprindeligt stod Ukraine-konflikten slet ikke på dagsordenen ved det uformelle EU-topmøde.

Men det har ændret sig i lyset af de seneste fredsbestræbelser, som kommer, efter at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine har indledt en ny offensiv mod den ukrainske regeringshær. Alene inden for det seneste døgn meldes 46 dræbt i kampe.

Donald Tusk lægger nu op til, EU's 28 stats- og regeringschefer på torsdagens topmøde vil "drøfte situationen i Ukraine og forholdet til Rusland" i kølvandet på Minsk-topmødet.

- Vi vil tage bestik af situationen og overveje enhver passende handling, skriver han i sin invitation til topmødet.

Umiddelbart er der dog ikke lagt op til at stramme sanktionsskruen yderligere over for Rusland, som kategorisk afviser at være direkte involveret i konflikten.

EU's udenrigsministre har allerede vedtaget at sætte flere russere og separatister på sanktionslisten, men ikrafttrædelsen er udskudt til 16. februar for ikke at modarbejde Merkels og Hollandes fredsinitiativ.

- Det afhænger af præsident Putins politiske vilje, siger en fremtrædende EU-kilde, som ikke tør gætte på, hvad der kommer ud af Minsk-topmødet.

- Men hvis fredsprocessen kuldsejler, er der ingen tvivl om, at spørgsmålet om yderligere tiltag kommer tilbage på bordet, siger kilden.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip