Ukraines præsident erklærer ugelang våbenhvile i øst

Skrevet af admin

20/06/2014

Dagens topnyheder

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, erklærer en midlertidig ensidig våbenhvile i det østlige Ukraine, der varer indtil næste fredag, oplyser landets indenrigsministerium fredag aften.

Den ensidige våbenhvile gælder fra den 20. juni til den 27. juni.

Porosjenko siger i meddelelsen fra indenrigsministeriet, at de ukrainske regeringssoldater kun vil åbne ild mod de prorussiske separatister, hvis de selv bliver beskudt.

Meldingen fra Petro Porosjenko kommer under præsidentens besøg i en militærlejr i den østukrainske by Sviatohirsk, der kun ligger få kilometer fra konfliktzonen. Det er første gang, at Porosjenko besøger fronten, siden han blev taget i ed som præsident for to uger siden.

Præsidenten fremlagde tidligere fredag sin plan for fred i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister de seneste måneder har holdt skansen, efter at de, inspireret af Ruslands annektering af Krim, erklærede uafhængighed.

Petro Porosjenkos plan, der har 14 punkter, lægger blandt andet op til, at separatisterne, som ikke har begået "alvorlige forbrydelser", slipper for retsforfølgelse.

Af planen fremgår det ligeledes, at man vil decentralisere statsmagten gennem forfatningsreformer - et punkt, som regeringen i Kijev tidligere har lovet.

Porosjenko har diskuteret planen to gange over telefonen med Ruslands præsident, Vladimir Putin, men reaktionen fra Rusland lader endnu vente på sig.

Flere af de prorussiske separatister har imidlertid allerede afvist fredsplanen. De kræver, at Ukraines regering trækker alle sine styrker væk fra de østukrainske områder, hvor den de seneste måneder har iværksat en såkaldt antiterror-operation.

De seneste dage har været blandt de blodigste i den månedlange konflikt mellem separatister og ukrainske sikkerhedsstyrker.

Torsdag blev 300 prorussere dræbt ifølge regeringshæren. Antallet bekræftes ikke af separatisterne, men en oprørsleder siger, at de har "lidt store tab".

/ritzau/Reuters