Ukrainsk leder: Russiske soldater skyder på vores folk

Skrevet af admin

18/03/2014

Dagens topnyheder

Ukraines vestligt orienterede fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, advarer om, at konflikten med Rusland er eskaleret til et militært niveau, efter at formodede russiske soldaters angreb på en ukrainsk militærbase på Krim har kostet en ukrainsk soldat livet.

- Konflikten har ændret sig fra et politisk til et militært niveau. Russiske soldater er begyndt at skyde på ukrainske soldater, og det er en krigsforbrydelse, siger premierministeren på et krisemøde i regeringen.

Jatsenjuk siger, at han har bedt Ukraines forsvarsminister indkalde sine kolleger fra Storbritannien, USA og Rusland til et møde.

Da Ukraine lovede at skrotte sine atomvåben i 1994, indgik de fire lande nemlig i Budapest en diplomatisk aftale om at respektere Ukraines landegrænser og afstå fra at bruge våben mod landet.

Hans reaktion kommer, efter at en ukrainsk militærbase er stormet i hovedbyen Simferopol på Krim-halvøen. En ukrainske militærtalsmand på Krim, Vladislav Selesnjov, oplyste i første omgang, at soldaten var såret, men han blev kort tid efter meldt død.

- Vi bliver bestormet. Vi er omkring 20 soldater her og 10-15 andre, heriblandt kvinder. En af vores officerer blev såret under angrebet, sagde en anden uidentificeret soldat tidligere til tv-stationen Kanal Fem.

Siden har de prorussiske styrker dog taget fuld kontrol med Simferopol-basen.

- Alle soldater fik besked på at stille sig på rad og række, mens deres dokumenter blev beslaglagt. De fik alle at vide, at de var anholdt, siger talsmand Selensjov, som dog ikke kan oplyse, hvor mange soldater det drejer sig om.

Det står ikke klart, hvem der stod bag stormløbet, da de bevæbnede og skydende mænd var maskerede og ikke bar uniformer med distinktioner. Der foreligger heller ikke nogen officiel russisk reaktion.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tirsdag formiddag i en tale i det russiske parlament om Krim takket de 22.000 ukrainske soldater på halvøen for "ikke at have tilsølet deres hænder med blod" og rost dem for hele tiden at have holdt sig i ro.

Siden russiske styrker for knap tre uger siden overtog kontrollen med Krim, har flere ukrainske soldater skiftet side, men andre har barrikaderet sig på deres kaserner og nægter at overgive sig.

/ritzau/Reuters