Ukrainsk militær holder pause fra offensiven i Øst

På forespørgsel fra FN har det ukrainske militær torsdag indført en midlertidig pause i offensiven mod prorussiske separatister i Østukraine.

- Vi har taget en beslutning om ikke at udføre militære operationer på denne såkaldte "stilledag", siger militærets talsmand Oleksij Dmytrasjkivsky til nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen kommer, efter at FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har opfordret parterne til at standse kampene.

De blodige kampe mellem militæret og separatisterne i det østlige Ukraine har den seneste tid forhindret internationale hold af eksperter i at komme frem til flyvraget efter det malaysiske fly MH17, der styrtede ned 17. juli.

Kampene hindrede onsdag for fjerde dag i træk australske og hollandske eksperter i at nå frem til det område, hvor passagerflyet styrtede ned med 298 om bord.

Militæret har hele tiden beskyldt separatisterne for at blokere for de internationale eksperters adgang til ulykkesstedet, og torsdag lyder det fra militæret, at separatisterne fortsætter med at angribe ukrainske soldater trods den midlertidige pause i offensiven.

Samtidig er der lange udsigter til en varig løsning på konflikten. Separatistledere har adskillige gange sagt, at de er villige til at indgå i forhandlinger - men betingelsen for overhovedet at sætte sig til forhandlingsbordet er, at Kijev trækker alle soldater ud af Østukraine.

Holland har allerede udelukket muligheden for at sende soldater til ulykkesstedet på grund af frygten for at blive viklet ind i konflikten i Østukraine, som har kostet over 1100 personer livet i de seneste tre måneders kampe.

Det ukrainske militær oplyser ikke, hvornår offensiven genoptages i Østukraine.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip