Ukrainsk minister appellerer til EU efter flystyrt

Ukraines udenrigsminister, Pavlo Klimkin, siger til EU-Parlamentets udenrigsudvalg tirsdag, at der for en måned siden måske var nogle, som tænkte, at konflikten i Ukraine kunne fryses, og at man ville kunne leve med en frossen konflikt.

Men efter nedskydningen af det malaysiske passagerfly i Ukraine torsdag har situationen taget en væsentlig drejning, siger Klimkin.

- For en måned siden talte vi om en bilateral våbenhvile, om at løslade gidsler og lade OSCE-observatører være til stede på jorden. Nu er vi i en ny situation, siger ministeren.

- Der skal være klare krav til Rusland nu, en klar politisk støtte fra EU til Ukraine og et klart forsøg på at styrke EU's tilstedeværelse på jorden i Ukraine, siger han.

Han tilføjer, at det var russere, flere af dem russiske agenter, der skød flyet ned. Han mener ikke, at man længere kan tale om separatister eller folk, der handler i selvforsvar. De er terrorister.

Nedskydningen af passagerflyet MH17 markerer ifølge Klimkin et "point of no return".

- For mange har det været som at se krisen i Ukraine gennem et vindue. Nu har en sten knust vinduet, og der er ikke længere kun en følelse af krise, men den er her med jer, siger Klimkin i parlamentet.

EU's udenrigsministre holder møde i Bruxelles tirsdag, blandt andet om hvilken reaktion EU skal komme med efter nedbringelsen af det malaysiske fly.

- Nu handler det om at handle klart fra EU's side, det handler om at vise forpligtigelse og solidaritet over for Ukraine, siger Klimkin uden at komme nærmere ind på, hvordan det skal udmønte sig.

- Fra vores side håber jeg, at vi har bevist, at vi er en pålidelig partner til EU. Vi vil gå den europæiske vej. Det er derfor, vi bliver straffet - fordi vi går mod europæisk integration. Vi er fuldt engagerede i at implementere associerings- og frihandelsaftalen med EU, siger Klimkin.

Klokken 16 skal den ukrainske udenrigsminister mødes med EU's udenrigsministre og sine kolleger fra de øvrige østlige partnerskabslande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip