Undersøgelse: Jydekrogen er ikke en myte

Mens godt halvdelen af sjællænderne har købt deres sidste bil med træk til trailer, gælder det, at to ud af tre af jyderne har valgt at lade bilen udstyre med anhængertræk.

Sådan lyder svaret blandt danske bilejere i en ny undersøgelse om bilkøb og det daglige bilhold, som BilBasen og analyseinstituttet YouGov står bag, og giver dermed belæg for, at ”jydekrogen” ikke blot skulle være en myte.

Tager man den direkte forskel på region Hovedstaden og region Midtjylland med i regnestykket, giver det yderligere grobund til at se det som et jysk fænomen.

Således har 70 pct. af midtjyderne udstyret bilen til en tur på genbrugsstationen og grænsebutikkerne, mens 44 pct. af bilejerne i Hovedstadsområdet har købt bilen med træk.

- Populært har man ofte og især på Sjælland kaldt anhængertræk til bilen for ”jydekrogen” og henvist til, at det især er jyderne, der lader bilen udstyre – den påstand viser sig nu også at holde statistisk set, forklarer markedsanalytiker hos BilBasen, Jan Lang.

Herre i egen bil

Undersøgelsen understreger også et særligt behov blandt jyderne til ikke at være afhængige af andre.

I den sammenhæng er 85 pct. af jyderne enige om, at den vigtigste grund til at udstyre bilen med træk er, at de selv vil have muligheden for at transportere større ting som møbler og storskrald, mens kun to pct. giver direkte pladsmangel i bagagerummet som væsentligste årsag.

Derudover peger Jan Lang på, at biler med trækkrog, koster lidt mere, men at man får meromkostningen tilbage, når bilen skal sælges, da biler med trækkrog har en lavere afskrivning end biler uden, og det kan spille ind i overvejelserne.

LÆS OGSÅ: Forsøg: Pangfarver kan forhindre færdselsuheld

Størst behov blandt børnefamilier på landet

Ganske logisk viser undersøgelsen også, at det med henholdsvis 70 og 74 pct. af de adspurgte især er danske børnefamilier, bosiddende i landområder, der har købt bilen med anhængertræk.

- Som det gælder med så meget andet, afhænger danskernes bilbehov generelt meget af deres familie- og boligsituation. Derfor giver det selvfølgelig også mening, at børnefamilier med flere personer i husstanden, og som bor længere væk fra byerne har et ekstra stort behov for selv at være i stand til at fra gte større ting, slutter Jan Lang.

Fakta

- Har købt seneste bil med anhængertræk – Jylland: 66 pct.

- Har købt seneste bil med anhængertræk – Sjælland: 50 pct.

- Har købt seneste bil med anhængertræk – Region Midtjylland: 70 pct.

- Har købt seneste bil med anhængertræk – Region Hovedstaden:44 pct.

- Har købt seneste bil med anhængertræk – børnefamilier: 70 pct.

- Har købt seneste bil med anhængertræk – beboere fra landområde: 74 pct.

 

Dagens Gossip