Undersøgelse: Paracetamol hjælper ikke mod rygsmerter og slidgigt

Tusindvis af danskere kæmper med smerter i ryggen og slidgigt, men der er ikke nogen grund til at bruge paracetamol for at afhælpe smerterne, for de virker ikke bedre end placebo-medicin. Det viser et nyt studie fra University of Sydney, der er blevet offentliggjort i British Medical Journal, skriver Telegraph

Ifølge undersøgelsen bliver paracetamol ofte anbefalet som det første forsøg på at afhjælpe problemerne ved smerter i den nedre del af ryggen og slidgigt, men medicinen har kun meget ringe effekt og udsætter desuden patienten for mulige skader på leveren, siger Gustavo Machado, der ledte studiet. 

- Paracetemol er den mest udbredte form for smertestillende medicin, der sælges uden recept til folk med muskelsmerter, så det er afgørende, at vi gennemgår anbefalingerne for brugen igen efter de nye resultater, siger han ifølge Telegraph. 

Gustavo Machado er især bekymret over, at der er en væsentlig risiko for leverskader ved brugen af paracetamol.

- Patienterne der fik paracetamol var næsten fire gange så udsatte for at få nedsat leverfunktion, som dem der fik placebo-medicin, siger han. 

Der har tidligere været advarsler om, at den smertestillende medicin kunne udsætte patienterne for problemer med hjertet, nyren og tarmene, men det er fortsat et af de mest solgte smertestillere. 

 

 

 

Dagens Gossip