Undervisningsministeriet skjuler dansk Pisa-placering

Skrevet af admin

|

30/11/2013

Dagens topnyheder

Når undervisningsminister Christine Antorini (S) tirsdag offentliggør Pisa-undersøgelsen - den internationale rangliste over niveauet hos 15-årige skoleelever - vil Danmarks præcise placering på listen ikke blive oplyst.

Det fortæller chefkonsulent i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen i Undervisningsministeriet, Elsebeth Aller, til medier lørdag.

- Vi mener ikke, at det kan lade sig gøre at lave en præcis placering på en liste. Der er for stor statistisk usikkerhed, siger hun til Politiken.

Dermed imødekommer ministeriet den kritik, som professor i statistik Svend Kreiner rettede mod Pisa-undersøgelsen i sommer. Den viser intet om elevernes faglige niveau i forhold til elever fra andre lande, konkluderede professoren.

Hos Venstre ryster folkeskoleordfører Karen Ellemann på hovedet af Undervisningsministeriets nye kurs.

- Jeg synes, det er fuldstændig patetisk og en fuldstændig misforstået behandling af et vigtigt evalueringsmateriale. Der er ingen, der bliver klogere af, at vi tilbageholder viden, siger Karen Ellemann til Berlingske lørdag.

- Jeg har tiltro til, at alle professionelle mennesker omkring den danske folkeskole kan forstå, at der er en statistisk usikkerhed, men at de også har gavn af at kende Danmarks placering.

Den nye fremgangsmåde får en omvendt varm modtagelse fra formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

- Jeg hilser det velkomment, at man begynder at se på Pisa med lidt mindre hykleriske øjne. Det er et skridt i den rigtige retning, siger han til Berlingske.

Han henviser til, at undersøgelsen bygger på, at opgaverne har samme sværhedsgrad i alle lande. Det har de ifølge Anders Bondo Christensen ikke, og derfor kan resultaterne ikke bruges som sammenligningsgrundlag.

Pisa-undersøgelserne har siden 2000 været brugt som pejlemærke for danske skoleelevers færdigheder.

/ritzau/