Undgå selv at ryge i fælden: Fup-annoncør meldt til politiet

Skrevet af Lotte Sørensen

|

11/09/2013

Dagens topnyheder

Det er ikke mere end et par uger siden, at Dagens.dk sidst kunne fortælle, at spillesiden Lotto24 havde lavet en såkaldt Facebook-orm, der lokkede med gratis gavekort til justeat.dk. Meldte man sig til, fik man samtidig et abonnement til Lotto24, men kun med små typer i bunden af siden kunne man, se, at abonnementet kostede 299 kroner i måneden.

Nu har forbrugerombudsmanden meldt Lotto24 til politiet for lignende annoncer. Og spillesiden indrømmer, at 13 af deres annoncer vildleder forbrugeren.

Læs også: Pas på: Facebook-orm lokker med gratis gavekort til Just Eat

- Jeg får flere og flere henvendelser fra forbrugere, som føler sig vildledt af firmaer, der sælger betalingsabonnementer på nettet. Derfor har jeg stor fokus på problemet, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Lotto24's kampagner kørte fra maj 2012 og juni 2013. Det var konkurrencer, hvor man kunne vinde 25.000 kroner, og alle deltagere blev lovet en gave, for eksempel en juleuro, et gavekort til et supermarked og biografbilletter.

Samtidig skulle man betale en krone for 14 dages medlemskab af Lotto24. Først efter "deltag"-knappen kunne man med småt læse, at der herefter ville blive trukket 299 kroner fra ens konto hver måned.

Læs også: Lotto24 ApS betaler bøde på 10.000 kroner for spam

- Tilmelding til løbende betaling er en meget væsentlig oplysning, som har afgørende betydning for forbrugernes vurdering af kampagnetilbuddet. Sådan et vilkår må ikke skjules blandt mindre vigtige eller dobbelttydige oplysninger, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Lotto24 har tidligere fået en bøde på 60.000 for en lignende sag, og de har også måttet betale 10.000 kroner for at sende spam.

Her er forbrugerombudsmandens gode råd til at undgå fupannoncer

- Vær skeptisk, hvis du bliver tilbudt en gave – undersøg, hvad du binder dig til.

- Læs betingelserne grundigt, før du deltager i en konkurrence på internettet.

- Undersøg, hvem der står bag. Overvej, om du har tillid til dem.

- Vær ekstra på vagt, hvis du skal afgive kreditkortoplysninger for at kunne deltage i konkurrencen.

- Gem en kopi af annoncen, hvis der senere skulle opstå problemer. Tag eventuelt også et screendump af betingelserne.

- Tjek, om der er felter, der på forhånd er krydset af. Du risikerer at sige ja til, at dine oplysninger må gives videre til andre, der kontakter dig med reklamemateriale.

- Klag straks til dem, der står bag annoncen, hvis du opdager, at du har betalt for noget, du ikke mener at have bestilt. Fortæl, at du ikke har indgået en aftale, og bed om bevis på, at det skulle være sket.

- Kontakt din bank, hvis der er hævet på kreditkortet uden din accept.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med