Undtagelsestilstand rammer de tyrkiske aktier hårdt

Investorerne har ikke meget at glæde sig over på børsen i Istanbul, efter at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, onsdag aften erklærede tre måneders undtagelsestilstand.

Det skriver Ritzau Finans.

De tyrkiske aktier i BIST 100-indekset dykker torsdag formiddag for fjerde dag i træk, og med en tilbagegang på omkring fire procent sender det værdipapirerne ned til det laveste niveau i fem måneder, skriver Financial Times.

Årets stigninger i det tyrkiske bankindeks er ligeledes blevet udvisket i løbet af ugen.

Udtagelsestilstanden kommer efter det fejlslagne kupforsøg i weekenden, og den trådte i kraft natten til torsdag. Den giver blandt andet præsidenten og regeringen beføjelser til at vedtage love uden om parlamentet.

De seneste dages store omvæltninger fik onsdag Standard & Poor's til at nedjustere landets kreditværdighed yderligere, og den tyrkiske lira svækkes, skriver mediet.

Siden weekendens kaos har præsidenten gennemført en stor udrensning og beordret flere tusinde offentlige ansatte fjernet fra deres stillinger.

Det betyder, at enorme antal af dommere, politi- og militærfolk, lærere, rektorer og embedsmænd har mistet deres arbejde, er blevet suspenderet eller anholdt.

Regeringen lovede efter kupforsøget, at alle deltagerne vil komme til at betale en høj pris. Siden har præsidenten åbnet for en debat om at genindføre dødsstraf.

/ritzau/

 

Dagens Gossip