Ung dyrepasserelev fik hest i løn

En islandsk hest. Det fik en ung kvinde i løn som elev hos sin arbejdsgiver i Tørring i Østjylland.

Men da eleven følte sig snydt i løn og ikke syntes, at hingsten som forventet var en dygtig konkurrencehest, gik hun til sin fagforening. 3F-afdelingen rejste en sag mod arbejdsgiveren, fordi elever skal have løn efter overenskomsten. Det skriver Fagbladet 3F.

Sagen er endt med, at Yggdrasil Islandsheste har efterbetalt 175.000 kroner til eleven efter et forlig. Derudover er betalingen for elevens hest modregnet i arbejdsgiverens manglende lønbetaling.

Den unge kvinde begyndte 2. januar 2012 hos Yggdrasil Islandsheste i Tørring som dyrepasserelev fra erhvervsskolen Hansenberg i Kolding. Ifølge eleven og 3F fik hun i hele 2012 ingen løn, men blot kost og logi hos arbejdsgiveren.

For det første halve år af 2013 fik kvinden blot 21.000 kroner før skat i betaling samt kost og logi for at være elev på fuld tid. Samtidig betalte hun i perioden 6750 kroner for opstaldning af hest, viser en af hendes lønsedler. Derefter steg elevens løn til 4800 kroner om måneden.

Men elever skal have mellem 10.000 og 14.000 kroner i løn om måneden. I februar i år havde eleven fået nok og stoppede som elev.

Ejeren af Yggdrasil Islandsheste, Elias Árnason, oplyser, at eleven bad om at få en læreplads hos ham. Ifølge arbejdsgiveren fortalte han, at han ikke kunne betale overenskomstmæssig løn, og derfor aftalte de, at hun blandt andet kunne få en hest som en del af lønnen. Nu føler han sig bondefanget.

- Hvis meningen var, at jeg skulle betale overenskomstløn, så har jeg snydt hende. Men det var ikke aftalen. Jeg føler ikke, at jeg har snydt hende på nogen som helst måde. Tværtimod, siger Elias Árnason til fagbladet 3F.

Elias Árnason erkender, at han var juridisk bundet af uddannelseskontrakten og siger, at sagen er afsluttet med hans betaling på 175.000 kroner til sin tidligere elev. Hun ønsker ikke at udtale sig om sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip