Unge til valgmøde i Lund afskyr Sverigedemokraterna

- (…) Jimmie Åkesson, du er syg i hovedet, afslutter den unge mørke mand, inden en jublende applaus i aulaen springer ud.

Den svenske valgkamp er inde i sin afsluttende fase forud for søndagens valg til Riksdagen. Det er i høj grad ungdomsarbejdsløshed og uddannelse, der præger den politiske debat. De færreste politikere ynder at tale for meget om integration.

Ikke desto mindre er det temaet til torsdagens debatmøde mellem Folkpartiets integrationsminister, Erik Ullenhag, og Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson.

Klokken er ni om morgenen. Brostensgaderne omkring Katedralskolan i den skånske universitetsby Lund oser hverken af valgkamp eller fremmedhad. Fra tid til anden lister en patruljebil forbi.

En halv time senere er Katedralskolans triste asfalttunge skolegård belejret med fire salatfade, flere patruljebiler og mere end en snes betjente. Sådan er det stort set hver gang, Sverigedemokraterna er til et valgarrangement.

- Hvorfor er der så meget politi, spørger en høj ung mand med sin røde kasket omvendt på hovedet.

- Vi er beredt, svarer politidamen.

- For hvad?

- Hvis der kommer til at ske noget.

Den unge mand fnyser og opgiver at få et bedre svar.

Foran skolens aula hober folk sig op. Politiet spærrer for indgangen til salen, mens skoleelever, der alle sammen ligner førstegangsvælgere, gør det vanskeligt at passere skolens trafikknudepunkt foran aulaen. Alle venter spændt på at høre betændt integrationsfyrværkeri.

Elever fra en nærliggende, men mere venstreorienteret skole er her også, skønt de egentlig ikke må få lov til at komme ind. Det lykkes for enkelte af dem at undslippe protokolføringen alligevel.

En mand af arabisk udseende rejser sig på en bænk og råber budskaber adresseret mod Sverigedemokraterna, som han i lighed med mange andre svenskere betragter som racistiske.

- Ingen racisme i vores skole.

- Ingen racisme i vores skole, gentager cirka en fjerdedel af knudepunktets mange mennesker højt, som om budskabet kom fra en capo i en fodboldfangruppe eller "call-response" til en rapkoncert.

Enkelte ryster på hovedet, mens de fleste blot iagttager dagens første holdningsgnister.

Lettere forsinket er debatmødet klar til at gå i gang. Selv om både tonen og afbrydelserne er direkte, lever den ikke op til den raketudveksling, som det store politiopbud berettiger til.

Integrationsminister Ullenhag hører sit applaus-batteri fra salen, hver gang han taler længe nok, til man kan adskille spydige budskaber med op til flere punktummer.

Sverigedemokraternas mening preller af på publikums beskyttelsesbriller. Præcis på samme måde som partiets nuværende 20 mandater i Riksdagen – som ifølge meningsmålinger står til at blive fordoblet - ikke giver indflydelse, selv om de ville kunne være tungen på vægtskålen.

Dagens mest opsigtvækkende brag af en buket bliver først fyret af efter afslutningen på knap fem kvarters debat.

En ung mørk mand rejser sig i salen og kommer med en bemærkning af særlig karakter.

- Jeg har boet i Sverige i fire år, og det tolerante svenske samfund har taget godt imod mig, lyder det på et hakkende, men forståeligt svensk, mens salen ser måbende til uden at trække vejret.

- (…) Jimmie Åkesson, du er syg i hovedet, afslutter den unge mørke mand sin minutlange bemærkning, inden en jublende applaus i aulaen springer ud.

/ritzau/