UNHCR: Over en halv million er fordrevet i Ukraine

Antallet af mennesker, der er blevet fordrevet fra deres hjem i Ukraine på grund af kamphandlinger, er fordoblet i de seneste tre uger til mindst 260.000 og kan være mere end dobbelt så højt, siger FN's flygtningeorganisation UNHCR.

Et tilsvarende antal flygtning har ifølge oplysninger fra Moskva søgt tilflugt i Rusland. Her skal 260.000 ukrainere have søgt om politisk asyl.

Det over 520.000 fordrevne er ifølge UNHCR fordelt nogenlunde ligeligt mellem Ukraine og Rusland.

FN's flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, advarer om alvorlige følger, hvis den eskalerende krise i Ukraine fortsætter. Siden midten af april er over 2600 mennesker blevet dræbt.

- Hvis krisen ikke stoppes hurtigst, så vil det få katastrofale humanitære konsekvenser, men der er også fare for, at det kan destabilisere hele regionen, siger Guterres i en erklæring.

- Efter det vi så på Balkan, er det svært at tro på, at en konflikt af disse proportioner kan folde sig ud over det europæiske kontinent, siger han videre.

De ukrainske separatister, der støttes af russere og russiske våben, har åbnet en ny front i sydøst, og der er frygt for, at flygtningestrømmen vil accelerere.

UNHCR understreger, at et er svært at få et klart overblik over flygtningesituationen og langt flere mennesker kan være blevet fordrevet end antaget.

- Vi ser kun toppen af isbjerget, siger UNHCR's leder i Europa, Vincent Cochetel.

- Der er ikke tvivl om, at over en million er blevet fordrevet i denne konflikt, siger han og påpeger, at mange ikke har ladet sig registrere som fordrevne hos myndighederne.

- 260.000 er lavt sat, fremhæver Cochetel og tilføjer:

- Folk er tilbøjelige til at søge tilflugt hos familie, og de ser ikke nogen fordele ved at lade sig registrere hos de lokale myndigheder, da dette ikke indebærer automatisk støtte.

Han siger, at mange mænd i den værnepligtige alder flygter, fordi de frygter at blive indkaldt og sendt i kamp, og de undlader typisk at lade sige registrere.

Omkring 2,2 millioner er fortsat i konfliktzoner som Donetsk og Lugansk, siger UNHCR, som vurderer, at antallet af folk på flugt i "korridorerne" er faldende, da civile på flugt er blevet dræbt.

Mange civile får stadig sværere ved at få adgang til mad og vand, siger UNHCR, som har planlagt en mission til Lugansk i næste uge.

/ritzau/AFP