Universitet overvejer at tage doktorgrad fra Penkowa

Københavns Universitet vil overveje, om byretsdom skal have konsekvenser for Milena Penkowas doktorgrad. Det oplyser prorektor Thomas Bjørnholm, efter at Københavns Byret onsdag har idømt Penkowa ni måneders betinget fængsel for groft dokumentfalsk.

Penkowa fik sin doktorgrad tilbage i 2006 - omtrent tre år efter at hun vildledte ledelsen på universitetet med falske dokumenter.

- Hvis det i 2003 havde stået klart, at Penkowas forsøgsresultater var blevet dokumenteret ved forfalskede dokumenter, ville det allerede dengang have sat en stopper for hendes akademiske karriere, siger Thomas Bjørnholm i en pressemeddelelse.

Ifølge ham ville det have haft den konsekvens, at Penkowa aldrig havde fået sin doktorgrad i 2006, ligesom hun efter hans opfattelse heller aldrig var blevet indstillet til Videnskabsministeriets EliteForsk-pris i 2009.

Milena Penkowa har mulighed for at anke byretsdommen til Østre Landsret. Men får byretsdommen lov til at stå ved magt, så skal Akademisk Råd på Sundhedsvidenskabeligt Fakultet i gang med at vurdere, om doktorgraden skal tages fra Penkowa.

De falske dokumenter, som retssagen har drejet sig om, overbeviste i sin tid ledelsen på universitetet om, at Penkowas rotteforsøg var blevet udført af et firma i Spanien.

Det forhindrede, at universitetet anmeldte hende til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed og politiet.

Rotteforsøgene indgik i Penkowas første doktordisputats, som siden blev trukket tilbage. Nogle år efter indleverede hun en ny disputats, og det var på baggrund af den, hun i 2006 fik tildelt doktorgraden.

- Universitetet blev desværre taget ved næsen i 2003, da Penkowa indleverede sin første doktordisputats. Sagen er nu blevet undersøgt til bunds, og jeg er tilfreds med, at vores politianmeldelse har ført til dom, siger Thomas Bjørnholm.

Bortset fra nogle referencer til en omstridt artikel i den første doktordisputats har disputatsen fra 2006 intet sammenfald med den først indleverede disputats, oplyser Københavns Universitet til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip