Uro i Egypten før endeligt resultat af afstemning

Skrevet af admin

17/01/2014

Dagens topnyheder

Det kom fredag til nye voldelige sammenstød mellem egyptisk politi og islamister, mens befolkningen ventede på det endelige resultat af afstemningen om en forfatningsreform, der kommer efter militærets afsættelse af præsident Mohamed Mursi.

I Kairo og Alexandria og flere andre byer brugte politiet tåregas mod Mursis tilhængere, oplyser sikkerhedskilder.

Anvendelse af tåregas er næsten blevet et ugentligt ritual i myndighedernes hårde kurs over for islamistiske demonstranter.

Den store statslige avis Al-Ahram skriver, at 98 procent har stemt for den ændrede forfatning, som skal erstatte den islamistisk prægede tidligere grundlov.

Mursis islamistiske tilhængere boykottede afstemning, som de kalder en farce, som vil kulminere med massiv valgsvindel af samme type som under Hosni Mubarak, som var ved magten i tre årtier frem til opstanden under Det Arabiske Forår i 2011.

Den militært støttede regering håbede på, at en høj valgdeltagelse blandt de 53 millioner registrerede vælgere vil styrke det egyptiske demokratis troværdighed og marginalisere islamisterne yderligere.

Hærchefen Abdel Fattah al-Sisi, som stod fjernelsen af Morsi, følger nøje processen, da han ser valgdeltagelsen som et udtryk for støtte til hans kandidatur som præsident ved et valg senere i år.

Foreløbige optællinger tyder på, at 39 procent af vælgerne gik til stemmeurnerne i de fleste provinser ved afstemningen tirsdag og onsdag. Det var klart flere end de 33 procent ved den tidligere forfatningsafstemning under Mursi for et år siden.

Der er endnu ikke fastsat nogen dato for et præsidentvalg, der ventes senere på året.

Tilhængere af den nye forfatning mener, at den blandt andet vil give egypterne større ytringsfrihed og bedre rettigheder for kvinder. Samtidig øger den magten til militæret, politiet og retsvæsnet.

/ritzau/AFP