Uroligheder i Egypten forud for retssag mod Mursi

Islamister gik fredag på gaden i den egyptiske storby Alexandria forud for den omstridte retssag mod den afsatte præsident Mohamed Mursi.

Oppositionen, der ledes af Mursis Muslimske Broderskab, havde organiseret protestaktionen, som vil blive fulgt op af en massedemonstration mandag, når sagen mod Mursi indledes.

Oppositionen har også opfordret til protester andre steder i Egypten fra fredag, og i byen Zaqaziq i Nil-deltaet er mindst fem mennesker blevet såret under sammenstød mellem tilhængere og modstandere af Mursi.

I Alexandria kom det også til gadekampe, og politiet anvendte tåregas mod demonstranter, mens 60 personer blev anholdt.

Der var også uroligheder i Alexandria torsdag da 20 kvinder førte an i en voldelig protest, siger en egyptisk embedsmand.

Indenrigsministeriet siger, at 20.000 politifolk vil blive sat ind mandag for at beskytte retssalen i det sydlige Kairo.

Mursi er anklaget for tilskyndelse til drab på aktivister, der demonstrerede mod ham i 2012, da han var præsident. Han risikerer at blive dømt til døden.

Flere rådgivere og embedsmænd fra Det Muslimske Broderskab er også på anklagebænken.

Mursi vandt Egyptens første demokratiske præsidentvalg efter de mange år med diktatoren Hosni Mubarak, som blev afsat ved et folkeligt oprør i vinteren 2011.

Da militæret greb ind og fjernede ham den 3. juli i år, havde millioner af egyptere krævet, at hans dengang et år gamle styre skulle slutte.

Ved en kæmpe demonstration mod ham i Kairo den 30. juni blev han beskyldt for at have brudt sit løfte om at være "præsident for alle egyptere".

Mursi og hans tilhængere anerkender ikke retssagen. Det tyske nyhedsbureau dpa skriver, at han har nægtet at hyre forsvarere eller at anerkende domstolens myndighed.

- Præsident Mursi anerkender ikke nogen procedure eller foranstaltning, der tages af kup-myndighederne, siger Broderskabet.

Siden anholdelsen af Mursi er omkring 1000 mennesker blevet dræbt under voldelige sammenstød.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip