USA: 15.000 oprørere vil kunne stoppe Islamisk Stat

En syrisk oprørsstyrke på mellem 12.000 og 15.000 mand vil være nødvendig for at nedkæmpe militante fra Islamisk Stat (IS) i den østlige del af landet - det er tre gange så mange som det antal, USA vil træne og uddanne, siger den øverstbefalende officer i det amerikanske militær.

General Martin Dempsey, der er militærets stabschef, siger, at det har vital betydning at få opbygget en effektiv oprørsstyrke på landjorden, hvis IS skal drives tilbage i Syrien. Og han advarer om, at det vil kræve tid og tålmodighed.

- Vi har vurderinger på alt fra 12.000 til 15.000, og det er, hvad vi mener, at der skal bruges for at genvinde tabt territorium i det østlige Syrien, siger Dempsey, der fredag holdt et pressemøde om Syrien i Pentagon.

Den amerikanske general siger, at en aktuel plan om at rekruttere 5000 mand, der skal modtage træning og uddannelse af amerikanske instruktører, har aldrig sigtet mod at skabe en fuldtallig "moderat" oprørsstyrke.

- 5000 har aldrig været det endelige antal, fastslår han.

Det er første gang, at Washington er kommet med vurderinger af, hvor mange mand der skal til for at vende udviklingen med det ekstremistiske IS i Syrien, hvor Assad-styret, som ellers på ingen måde hører til USA's allierede, er under pres.

- Det vil kræve mere end luftbombardementer at nedkæmpe IS. En landstyrke er et vigtigt aspekt af den amerikanske kampagne, siger han og tilføjer:

- Vi mener, at vejen frem er at udvikle Syriens moderate opposition og gøre den stærk.

General siger, at han har tillid til, at træningsbestræbelserne vil være succesfulde, men han understreger, at det kræver tålmodighed.

- Vi er nødt til at gøre det rigtigt. Ikke hurtigt, siger han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip