USA advarer Iran: I må ikke støtte Yemens oprørsmilits

Skrevet af admin

09/04/2015

Dagens topnyheder

Med et nyligt gennembrud i atomforhandlingerne var Iran og USA efter årtiers fjendskab omsider på vej ned ad venskabets vej - men nu er de to kamphaner igen ved at hidse hinanden op til konflikt.

Efter en iransk fordømmelse torsdag af de saudiarabiske luftangreb over Yemen langer den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ud efter præstestyret i Teheran.

- Iran skal indse, at USA ikke vil stå på sidelinjen og se, at regionen destabiliseres, eller at folk går i krig på tværs af grænser, internationale grænser til andre lande, siger Kerry.

USA beskylder Iran for at støtte de shiitiske oprørere - houthierne - som i januar væltede Yemens præsident og regering.

- Der har været, og der kommer åbenlyst, fly fra Iran. Hver eneste uge ankommer fly fra Iran. Vi har sporet det, og vi ved det, siger Kerry.

USA, derimod, støtter helt åbenlyst Saudi-Arabien, som er en mangeårig allieret. Saudi-Arabien leder en koalition af arabiske lande, som bekæmper houthierne.

Den iranske leder, ayatollah Ali Khamenei, fordømmer de saudiarabiske angreb.

- Disse angreb i regionen er helt uacceptable, og jeg advarer, at disse kriminelle handlinger i Yemen skal stoppe, siger Khamenei.

Den yemenitiske præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, er flygtet videre til Saudi-Arabien efter i første omgang at have søgt tilflugt i havnebyen Aden.

Aden har den seneste tid været scene for blodige slag mellem houthierne og den arabiske koalition.

/ritzau/AFP