USA: Al-Qaeda-video om Paris er autentisk

USA anser en video fra al-Qaeda på Den Arabiske Halvø (Aqap), hvor det tager ansvaret for massakren på avisen Charlie Hebdo, for at være autentisk.

Det siger en talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium.

Men de amerikanske myndigheder er stadig ved at vurdere enkeltheder i videoen.

- Vi mener, at videoen kom fra Aqaps mediegren, siger hun og forklarer videre:

- Vi vil helt oplagt gå igennem hver del af det. Var der ideologisk styring? Var der penge? Var der træning? Det er nogle af de specifikke påstande, vil gennemgå, så jeg kalder ikke enhver substantiel del af videoen for autentisk.

I videoen fra al-Qaeda i Yemen hævdes det, at gerningsmændene "fik til opgave" at angribe Charlie Hebdo som hævn for, at magasinet har trykt karikaturer af profeten Muhammed.

- Angående det velsignede angreb i Paris tager vi, al-Qaeda i Yemen, skylden for denne operation som hævn for Guds Budbringer, siger talsmanden for al-Qaeda i Yemen, Nasser bin Ali al-Ansi, i optagelsen.

- Al-Qaeda i Yemen var den part, der udvalgte målet og finansierede planen. Det fulgte ordrer, der var givet af vores leder, Ayman al-Zawahiri, fastslår han.

Hvis Frankrig konstaterer, at terrorangrebene i Paris er udført efter direkte ordre fra al-Qaeda i Yemen, kan det få indflydelse på, hvordan den franske regering vil reagere militært.

Eventuelt ved at erklære al-Qaeda i Yemen krig.

Onsdag fortalte den franske præsident, François Hollande, at hangarskibet Charles de Gaulle vil blive sat ind i kampen mod Islamisk Stat i Irak.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip