USA anklager Rusland for at overtræde atomaftale

USA beskylder Rusland for at have brudt en atomnedrustningsaftale, som stammer tilbage fra Sovjettiden.

Anklagerne betegnes som endnu en optrapning i konflikten mellem amerikanerne og russerne, som strides om, hvem der er ansvarlig for urolighederne i det østlige Ukraine.

- Dette er en meget alvorlig forseelse, som vi har forsøgt at tale med Rusland om i noget tid, lyder det i en officiel meddelelse fra amerikanerne.

USA ønsker yderligere samtaler med russerne på "politisk topniveau", og målet er at få russerne til at forsikre, at landet igen vil leve op til sine forpligtelser i aftalen.

- USA vil naturligvis konsultere sig med sine allierede om dette emne for at diskutere, hvordan den russiske overtrædelse påvirker vores fælles sikkerhed, hvis ikke Rusland begynder at følge reglerne, skriver amerikanerne.

Aftalen, som Rusland beskyldes for at bryde, blev ratificeret i 1988. Ifølge den må russerne ikke besidde eller producere landbaserede krydsermissiler med en rækkevidde på mellem 500 og 5500 kilometer.

Det står ikke klart, hvordan russerne præcist skulle have forbrudt sig mod aftalen. Men en topembedsmand i det amerikanske udenrigsministerium sagde i april, at der var mistanke om, at Rusland ikke levede op til sit ansvar.

Dengang skulle ministeriet have fortalt russerne om bekymringerne og desuden oplyst Nato-allierede om det mulige aftalebrud.

Allerede i januar skrev avisen The New York Times dog, at USA i Nato-regi havde oplyst, at Rusland havde testet et landkrydsermissil.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip