USA blokerer for salg af klyngebomber til Saudi-Arabien

admin

425 uger siden

|

29/05/2016

Dagens topnyheder

USA har taget skridt til at blokere for salg af klyngebomber til Saudi-Arabien, som skulle have været anvendt i Yemen, rapporterer et amerikansk medie.

Det sker, efter oplysninger om at klyngebomber er skyld i et stigende antal civile tab i den yemenitiske konflikt.

Det er tidsskriftet Foreign Policy, som citerer amerikanske embedsmænd for at oplyse, at Det Hvide Hus i stilhed har besluttet at holde leverancerne af klyngebomberne tilbage, så længe det sunnimuslimske Saudi-Arabien fører en blodig krig mod de shiamuslimske oprørere i Yemen.

Foreign Policy konstaterer, at det for første gang viser, at regeringen i Washington er berørt af den kritik, som menneskerettighedsorganisationer har fremført; At hundredvis af civile, heriblandt børn, er blevet dræbt i Yemen af amerikanske klyngebomber.

Klyngebomber er beregnet til at dræbe fjendens soldater og ødelægge udstyr. Men eftersom der ikke er nogen garantier for, hvor de rammer og spreder deres klynger af småbomber, så går det ofte ud over civile.

Samtidig kan de mange sprængstofklynger, der ikke er detoneret, lægge sig i jorden og være dødsensfarlige adskillige år efter, at en konflikt er slut.

En international traktat fra 2008 forbød klyngebomberne, men USA og Rusland har ikke underskrevet aftalen.

Oplysningen om, at USA blokerer for flere leverancer, kommer samme dag, som avisen New York Times på lederplads leverer en svidende kritik af Saudi-Arabien. Landet anklages for at anstifte til religiøst had.

- Saudi-Arabien har været en stor frustration for amerikanske politikmagere i årevis, konstaterer avisen.

- Mens det tilsyneladende er en meget vigtig allieret, der beskyttes mod sine fjender af amerikanske våben og bistand, så har landet brugt ufatteligt mange millioner på at fremme wahhabisme, den radikale form for sunni-islam, som inspirerede flykaprerne 11. september (i 2001, red.), og som nu opflammer Islamisk Stat, hedder det.

/ritzau/AFP